bacala_mircea.jpgPrefectura Timis risca sa fie executata silit daca nu plateste peste 300.000 de euro, reprezentand despagubiri din diferite procese in care institutia s-a angajat, dar pe care le-a pierdut, in mandatul precedent.

Prefectul Mircea Bacala a declarat ca predecesorul sau, Ovidiu Draganescu, „a considerat utila implicarea Institutiei Prefectului in procese in care nu-si avea rostul”. Bacala a exemplificat ca unele cauze nu aveau nicio legatura cu prefectura, spre exemplu, retrocedarea cladirii in care functioneaza Muzeul Memorialul Revolutiei sau refuzul lui Draganescu de a-i semna titlul de proprietate, pe motiv ca respectivul ar fi un „samsar de terenuri” si ca vanzarea nu ar fi in regula, desi actele erau semnate de notar, acest al doilea proces urmand sa fie pierdut de prefectura.

„Marti a venit la usa institutiei executorul, care a spus ca prefectura s-a bagat unde nu-i fierbea oala si, drept urmare, are de platit 47.000 de euro plus onorariul executorului, iar celalalt proces este la un pas sa fie pierdut si se asteapta ca omul de afaceri sa ceara despagubiri de 300.000 de euro. Legea spune ca nimeni nu poate semna un titlu de proprietate in afara de prefect si de cei de la Cadastru. Draganescu, in calitate de prefect la vremea aceea, a refuzat sa semneze titlul, asa ca documentul a fost semnat de un executor judecatoresc”, a explicat prefectul.

Un al treilea dosar o priveste chiar pe o angajata din prefectura, care ar fi fost data afara de Draganescu fara motiv, iar aceasta a dat in judecata institutia si a castigat, iar acum trebuie sa i se plateasca salariul pe 10 luni, plus penalitatile si cheltuielile de judecata.

Ovidiu Draganescu sustine, la randul sau, ca toate aceste reprosuri sunt nefondate si ii recomanda prefectului in exercitiu „sa citeasca personal dosarele si sa stea deoparte de sponsorii de partid. Afirmatiile lui sunt identice cu cele ale unor samsari de terenuri, facute in urma cu un an” si ca, daca are nevoie de ajutor, ii sta la dispozitie. El a mai declarat ca ceea ce se intampla acum este tocmai lucrul de care se temea cel mai mult, si anume, ca se va reajunge la „dictatura samsarilor”.

In ceea ce priveste Memorialul Revolutiei, Draganescu declara ca a retrocedat tot ceea ce a fost posibil legal, dar Memorialul a fost singura institutie pe care prefectura a incercat s-o apere, deoarece functioneaza intr-o cladire dintr-o zona protejata, considerata a fi monument istoric. „S-au investit miliarde de lei de catre statul roman, iar vanzarea imobilului nu a tinut cont de niciunul din aceste lucruri. Ii recomand domnului Bacala sa nu se sperie si sa incerce sa tina piept intereselor”, a spus fostul prefect. Cat despre angajata institutiei, Draganescu declara ca aceasta si-a vandut apartamentul unor etnici romi, la pret subevaluat, iar el i-a atras atentia ca prefectura lupta impotriva unor astfel de practici, iar doamna a ales sa-si dea demisia. Dupa doua zile a revenit asupra deciziei si a dat prefectura in judecata, institutia „castigand procesul intr-o prima instanta, dar pierzandu-l ulterior prin neprezentarea la proces a juristului.

Mircea Bacala se plange ca nu are bani sa achite despagubirile, cladirea este a Consiliului Judetean, iar „patrimoniul” prefecturii se reduce la un autoturism „Espero” din 1996, un „Touareg” al Ministerului Administratiei si cateva piese de mobilier provenite dintr-o donatie. „Voi informa ministerul despre aceasta postura in care ne gasim, pe care nu am dorit-o, dar am mostenit-o”, a spus actualul prefect. In prezent, prefectura are pe rol circa 900 de dosare numai pe legile funciare, dar pe care nu le-a intentat institutia.