Prefectura Suceava şi SJU se pregătesc pentru scenariul unui aflux mare de pacienţi cu COVID-19

Prefectul Sucevei, Alexandru Moldovan, a dispus constituirea unei celule de criză la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), din care să facă parte managerul unităţii, directorul medical şi şefii principalelor secţii, în perspectiva scenariului cu un aflux mare de pacienţi cu COVID-19.

Moldovan a solicitat constituirea unui comandament de criză la nivelul fiecărei unităţi medicale, pentru a se întocmi planul de management în vederea adaptării la un posibil aflux mărit de persoane infectate cu noul coronavirus.

Totodată, în şedinţa operativă de joi la care au mai participat preşedintele CJ Suceava şi managerul SJU Suceava, Vasile Rîmbu, s-a discutat despre operaţionalizarea aparatului de testare Real Time PCR, ce va fi instalat în perioada următoare în spaţiul pus la dispoziţie de SJU Suceava.

Laboratorul de diagnostic Covid – 2 2019 va fi deservit de două echipe a câte două cadre medicale din cadrul SJU Suceava, pentru care s-au efectuat deja demersuri în vederea instruirii în laboratorul de virologie condus de Dan Oţelea de la Institutul de Boli Infecţioase ”Matei Balş”.

Pregătirea celor două echipe, în paralel cu demersurile efectuate pentru livrarea echipamentului de testare, va diminua la maxim timpul de aşteptare pentru punerea în funcţiune a laboratorului, având în vedere că acestea vor fi instruite la momentul primirii echipamentului şi instalării în spaţiul de 1.000 mp special amenajat.

În cadrul şedinţei operative s-au analizat şi stocurile de echipamente de protecţie existente la nivelul unităţii medicale, managerul SJU Suceava dând asigurări că s-au luat toate măsurile pentru ca stocurile de materiale să fie suficiente şi în concordanţă cu posibilele scenarii, la acest moment fiind practicată o utilizare judicioasă a acestora.

De asemenea, s-au comunicat prin intermediul paginii de Facebook şi site-ului Instituţiei Prefectului numerele de telefon la care pot apela cetăţenii pentru a obţine informaţii.

Potrivit prefectului, cea mai importantă activitate desfăşurată în această perioadă pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu COVID- 19 este verificarea respectării măsurilor de autoizolare la domiciliu şi a carantinei instituţionalizate, sens în care se face din nou apel şi se îndeamnă autorităţile publice locale, entităţile private, mass- media, organismele neguvernamentale, dar mai ales cetăţenii judeţului să acţioneze responsabil şi să nu pericliteze siguranţa celor din jur, prin încălcarea măsurilor de protecţie, izolare sau carantinare dispuse. AGERPRES