Prefectura Suceava: Majoritatea centrelor de asistenţă socială verificate îndeplinesc condiţiile de acreditare

Majoritatea centrelor de asistenţă socială verificate de comisia mixtă numită de prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, îndeplinesc condiţiile de acreditare, dar nu toate le îndeplinesc şi pe cele pentru obţinerea licenţei ca furnizori de servicii sociale, se arată într-un comunicat remis AGERPRES, luni, de Biroul de presă al Instituţiei Prefectului-Judeţul Suceava.

Potrivit sursei citate, reprezentanţi ai Prefecturii, Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială, DSP, ISU, Direcţiei Sanitare Veterinare şi ITM Suceava au verificat 20 de unităţi, dintre care şapte publice şi 13 aflate în proprietate privată.

Acţiunea de control a fost realizată ca urmare a ordinului din 14 iunie referitor la “acordarea de asistenţă tehnică şi consultanţă centrelor de asistenţă socială neacreditate din judeţul Suceava, în vederea acreditării”.

“În urma activităţii desfăşurate pe parcursul a două săptămâni, comisia constituită pentru acordarea asistenţei tehnice în vederea acreditării unităţilor de asistenţă socială şi-a atins scopul, în sensul în care am constatat că majoritatea centrelor de asistenţă socială îndeplinesc condiţiile de acreditare, iar noi le-am oferit suport cu privire la paşii pe care trebuie să-i parcurgă în vederea intrării în legalitate. Ne-am deplasat la faţa locului, le-am făcut recomandări, le-am lăsat formulare pentru a simplifica procedurile. Vom monitoriza, în continuare, intrarea în legalitate, în baza unor termene pe care le vom stabili pentru fiecare centru în parte, în funcţie de cele constatate la faţa locului, şi vom acorda sprijin în acest sens”, a declarat prefectul Adomnicăi.

Potrivit raportului comisiei, doar două dintre unităţile de asistenţă socială verificate pot depune atât documentaţia în vederea acreditării ca furnizor de servicii sociale, cât şi documentaţia pentru licenţierea serviciului social.

Alte şase centre sociale au primit acceptul comisiei de a depune documentaţia pentru acreditare, urmând ca în termen de trei ani să depună şi documentele de obţinere a licenţei, pentru aceasta din urmă unele dintre ele având de îndeplinit anumite condiţii ce ţin de autorizarea sanitară, sanitar-veterinară sau ISU.

În cazul a şapte aşezăminte sociale poate fi depusă documentaţia pentru acreditare, dar nu vor fi licenţiate deoarece nu îndeplinesc condiţiile, la două dintre acestea clădirile nefiind rezistente la incendiu.

Comisia a verificat şi Unitatea de asistenţă medico-socială din Dumbrăveni, aflată în administrarea Consiliului Local, pentru care există certificat de acreditare ca furnizor de servicii sociale, dar expiră în decembrie 2017, astfel încât unitatea trebuie să depună urgent documentaţia pentru licenţierea serviciului social, cu obligativitatea îndeplinirii standardelor de calitate şi obţinerea autorizaţiei ISU.

Centrul pentru informare şi sensibilizare a victimelor violenţei în familie din Vicovu de Jos va fi mutat într-o clădire nouă, fiind necesară acreditarea ca furnizor de servicii, iar ulterior acreditarea serviciului social, în condiţiile îndeplinirii standardelor de calitate şi a obţinerii autorizaţiilor prevăzute de lege.

În atenţia comisiei a intrat şi AFMC “Sf. Voievozi Mihail şi Gavril”, din Vatra Dornei, ce funcţionează cu o cantină socială ce deserveşte o sută de copii, fiind iniţiate demersuri pentru înfiinţarea unei alte asociaţii care să preia cantina şi să dezvolte un centru de plasament, cu refacerea întregii documentaţii pentru noua asociaţie.

Centrul de zi pentru copii din Vatra Moldoviţei, aflat în subordinea Primăriei localităţii, construit şi utilat prin derularea unui proiect cu fonduri europene, nu funcţionează, nu are beneficiari, iar din discuţiile avute cu reprezentanţii autorităţii locale, se intenţionează ca în această clădire să fie transferată şcoala cu clasele I-IV din comunitate, precizează comunicatul citat.

Totodată, centrul social din Pârteştii de Sus nu mai funcţionează, fiind transformat în schit.

Nu au fost verificate două două unităţi, respectiv Aşezământul pentru copii din Podu Coşnei şi Unitatea de asistenţă socială cu cazare în Mălini, deoarece nu mai funcţionează ca aşezăminte sociale.

Verificarea încrucişată realizată de prefect cu Registrul Naţional al Furnizorilor de Asistenţă Socială, de la Ministerul Muncii, a relevat că în judeţ sunt 125 de astfel de unităţi de asistenţă socială, 103 fiind acreditate, iar trei dintre acestea au şi licenţă pentru servicii sociale. AGERPRES