Prefectura Suceava cere anularea licitaţiei pentru modernizarea drumurilor din Vatra Dornei

popescu_sorin.jpgPrefectura Suceava a solicitat anularea licitaţiei pentru modernizarea şi repararea drumurilor din municipiul Vatra Dornei, după ce o comisie care a verificat respectarea prevederilor legale de către organizator, respectiv Primăria Vatra Dornei, a constatat ilegalitatea demersului.

Prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, a declarat presei, miercuri, că o comisie mixtă de control a constatat că licitaţia a fost ilegală, firma care a câştigat licitaţia constituindu-se cu două zile înainte de a participa la această selecţie de oferte.

Potrivit prefectului, în urma analizării documentaţiei ce a stat la baza procedurii de atribuire a ofertei câştigătoare, s-au constatat mai multe nereguli, cea mai gravă fiind aceea că demersul
organizării procedurii de achiziţie publică prin licitaţie deschisă nu a avut susţinerea Consiliului Local, iar primarul nu a fost împuternicit prin hotărâre a Consiliului Local să reprezinte interesele unităţii administrativ-teritoriale în vederea finanţării şi realizării acestui proiect de interes public local.

Totodată, s-a constatat că documentaţia tehnico-economică pe care s-a bazat organizarea procedurii de achiziţie publică prin licitaţie publică nu are avizul sau aprobarea Consiliului Local, iar în acordul-cadru de lucrări nu sunt prevăzute obligaţiile pe care operatorul economic şi le-a asumat prin propunerea tehnică, preţul unitar pe care operatorul economic l-a prevăzut în propunerea financiară pe baza căruia se va determina preţul fiecărui contract atribuit ulterior. Verificările au mai evidenţiat că firma ce a câştigat licitaţia, SC Asfalt Super SRL Blejoi Prahova, a fost înfiinţată cu două zile înainte de a depune oferta de participare şi are acelaşi unic administrator ca şi SC Condorii Sult SRL Ploieşti, firmă care nu a putut participa la licitaţie din cauza datoriilor faţă de bugetul asigurărilor sociale şi de stat, în cuantum de aproximativ 6,8 milioane lei, dar asigură susţinerea economică şi financiara a SC Asfalt Super SRL Blejoi Prahova, ce are ca obiect de activitate principal lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.

Comisia de control a stabilit că Primăria nu a estimat valoarea contractului acord-cadru pe baza calculării şi însumării tuturor sumelor plătibile pentru îndeplinirea contractului respectiv, fără taxă pe valoarea adaugată, şi nici nu a solicitat operatorului economic care participă la procedura de achiziţie publică, cât şi persoanei juridice ce o susţine, să facă dovada situaţiei sale economice şi financiare. Potrivit prefectului, aceste verificări au arătat că Primăria Vatra Dornei a utilizat în mod abuziv sau impropriu acordurile-cadru, astfel încât să împiedice, să restrângă sau să distorsioneze concurenţa.


În urma constatărilor comisiei de verificare, prefectul a transmis concluziile Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, Camerei Judeţene de Conturi Suceava, Inspectoratului de Concurenţă Suceava, Primăriei Vatra Dornei şi Consiliul Local Vatra Dornei care să dispună măsuri atât pentru anularea licitaţiei publice şi implicit a acordului cadrul încheiat, cât şi pentru determinarea posibilelor implicaţii de natură contravenţională sau penală.

Primarul liberal din Vatra Dornei, Ion Moraru, s-a declarat surprins de rezultatele controlului dispus de prefect, cu atât mai mult cu cât, potrivit acestuia, echipa care a verificat documentaţia nu a constatat nicio neregulă pe perioada controlului.


‘Tot ce a stat la baza licitaţiei a fost corect’, a spus Moraru, adăugând că se aştepta ca punctul de vedere al comisiei să-i fie transmis oficial, nu prin presă. Primarul Moraru a precizat că mai multe aspecte din concluziile prezentate de Prefectură nu sunt susţinute, exemplificând cu indicatorii tehnico-economici care fuseseră aprobaţi de Consiliul Local Vatra Dornei încă din 2007. AGERPRES