Prefectura Olt contesta

Institutia Prefectului Olt a trimis spre reanalizare si revocare patru hotarari privind acordarea sporului de dispozitiv pentru angajatii primariilor, emise de consiliile locale din comunele Movileni, Brancoveni, Urzica si Vadastrita.
Directorul cancelariei prefectului, Adrian Pop, a anuntat ca institutia pe care o reprezinta considera fara temei legal hotararile de acordare a sporului de dispozitiv pentru angajatii unor primarii si, in cazul in care deciziile consiliilor locale din Movileni, Brancoveni, Urzica si Vadastrita nu vor revoca deciziile privind sporul mentionat, prefectura va incepe actiuni in instanta. Consiliile locale din cele 4 comune au hotarat ca angajatii vor primi spor de dispozitiv prin decizii adoptate in luna decembrie, dupa modelul unei hotarari de consiliu judetean.

In luna noiembrie consilierii judeteni din Olt au adoptat o hotarare in baza careia salariatii din CJ Olt sa primeasca spor de dispozitiv. Institutia Prefectului Olt a considerat fara temei legal respectiva hotarare de consiliu judetean si a trimis-o spre revocare in luna decembrie. In ultima sedinta a CJ Olt, desfasurata la sfarsitul lunii decembrie, consilierii au adoptat inca o hotarare privind sporul de dispozitiv, considerand ca angajatii CJ merita venituri mai mari. Presedintele CJ Olt, Jenel Copilau, a argumentat atunci ca salariatii institutiei au venituri mici si trebuie sa primeasca sporul in cauza, in cuantum de 25% din salariul de baza, deoarece participa la intrunirile comisiei judetene de aparare impotriva dezastrelor, comisiei de iarna, comandamentului pentru deszapezirea drumurilor sau la actiuni privind inlaturarea efectelor inundatiilor si a altor calamitati naturale.

Imediat dupa aceasta a doua hotarare privind sporul de dispozitiv, Institutia Prefectului Olt a inaintat o actiune in instanta in vederea determinarii consilierilor judeteni sa revoce decizia referitoare la sporul in cauza. Adrian Pop a precizat ca, in cazul in care consiliile locale urmeaza exemplul CJ Olt si nu revoca deciziile de acordare a sporului de dispozitiv, prefectura va deschide si in aceste cazuri procese. Directorul cancelariei prefectului a mentionat ca, potrivit legii, indemnizatia de dispozitiv se acorda persoanelor din structurile MAI si celor din prefecturi, iar actul care reglementeaza acordarea sporului de dispozitiv nu face referire si la salariatii din administratiile locale.