Institutia Prefectului Judetului Mures a atacat in contencios administrativ hotararea Consiliului Local Miercurea Nirajului prin care s-a aprobat organizarea unui referendum local la 1 martie 2009, pentru protejarea spatiilor verzi si interdictia de a se construi in centrul orasului.
Prefectul Emil Marius Pascan, a declarat ca Institutia Prefectului a apreciat ca prin organizarea referendumului se incearca eludarea dispozitiilor legale in vigoare si ca astfel se aduce atingere dreptului de proprietate, garantat de Constitutia Romaniei.
„Institutia Prefectului considera ca organizarea referendumului este inutila si nelegala, atata timp cat pentru consultarea populatiei in domeniul urbanismului si sistematizarii, Legea nr. 350/2001 si Legea nr. 52/2003 prevad alte forme de consultare, obligatorii si la indemana autoritatilor, fara a fi necesara angajarea unor cheltuieli din bugetul local, pe care le presupune organizarea referendumului. In aceste conditii, s-a considerat ca HCL nr. 2/2009 este nelegala si, in conformitate cu prevederile Legii nr. 554/2004, a fost atacata in contencios administrativ. Potrivit prevederilor art. 3, alin.3, din Legea 554/2004, actul administrativ atacat este suspendat de drept, instanta urmand sa se pronunte in cauza, conform legii”, a precizat prefectul.
Acesta a aratat ca, saptamana viitoare, il va convoca la o discutie pe primarul orasului Miercurea Nirajului, Laszlo Daszkel, pentru a se incerca gasirea unei solutii in cazul conflictului izbucnit intre administratia locala si Biserica Ortodoxa, dupa ce parohia din localitate a pus piatra de temelie a unui lacas de cult. Pascan a precizat ca este interesat de lamurirea situatiei, intrucat nu doreste ca populatia sa fie atrasa in „conflictualitati interesate”.
Consiliul Local Miercurea Nirajului a hotarat la ultima ultima sedinta din luna ianuarie organizarea unui referendum pentru protejarea spatiilor verzi si interdictia de a se construi in centrul orasului. Hotararea a fost votata de toti cei 15 consilieri-majoritatea de la UDMR, iar restul de la PCM-, aratandu-se de acord cu protejarea spatiului verde din centrul orasului, pe care biserica ortodoxa a pus piatra de temelie pentru ridicarea unui lacas de cult. Potrivit hotararii, referendumul urma sa fie organizat in data de 1 martie, iar cetatenii ar fi trebuit sa se pronunte cu „Da” sau „Nu” cu privire la protejarea spatiului verde.
„Administrativ am facut toate demersurile pentru a salva parcul si sa nu se inteleaga gresit ca lucram impotriva Bisericii Ortodoxe. Toate constructiile sunt interzise pe spatiul verde, inclusiv si de legile mediului”, a declarat primarul Laszlo Daszkel. Institutia Prefectului a atacat hotararea CL Miercurea Nirajului pe motiv ca o parte din terenul din centrul orasului apartine Bisericii Ortodoxe prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, iar biserica poate sa isi valorifice acest drept respectand dispozitiile legale in ce priveste autorizarea unor constructii.
Preotul paroh ortodox Ioan Dorin Sandor a spus ca terenul pe care s-a pus piatra de temelie la data de 26 decembrie 2008, cu o suprafata de 1.022 mp, nu este in domeniul public, ci apartine Bisericii Ortodoxe Romane si ca Primaria Miercurea Nirajului a sicanat biserica refuzand sistematic sa elibereze autorizatie de constructie. Piatra de temelie a singurei biserici ortodoxe din orasul Miercurea Nirajului, care va purta hramul Adormirea Maicii Domnului, a fost pusa in a doua zi de Craciun de IPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, si, potrivit localnicilor, reprezinta dorinta credinciosilor ortodocsi de a avea un lacas de cult, exprimata inca din 1939.