Subprefectul de Maramures, Gheorghe Achim (foto), a solicitat realizarea si demararea la nivelul judetului a unui program de combatere a fenomenului de cersit.
In cadrul sedintei Comisiei de dialog social de pe 1 februarie au fost dezbatute probleme referitoare la combaterea fenomenului de cersit la nivelul municipiului Baia Mare. Subprefectul Gheorghe Achim a declarat ca scopul intalnirii este de a gasi, in baza legislatiei in vigoare, solutii si a identifica posibilitatile financiare de a rezolva problema cersitului la nivelul municipiului Baia Mare.

Ioan Boldor, pastor la Asociatia Romilor Crestini, a mentionat despre cazurile tragice soldate cu decese la nivelul comunitatii si despre faptul ca impotriva persoanele de etnie rroma se practica o discriminare pozitiva, in sensul ca sunt tolerate, dar nu acceptate. De asemenea, au fost initiate programe si proiecte pentru a rezolva problematica rromilor, dar nu se vede nimic palpabil, a mai precizat Ioan Boldor.

Directorul executiv al Directiei de Munca, Dialog Solidaritate Sociala si Familie Maramures, Victor Vaum, a spus ca cersitul este o tema de saracie generala si ca parintii isi trimit copiii la cersit. Au fost pana acum 3 incercari esuate de combate fenomenul. El a propus masuri de prevenire a tendintei de a profesionaliza cersitul si de a transforma fenomenul intr-o afacere. Victor Vaum a propus evaluarea fenomenului; constituirea unei comisii care sa abordeze problemele existente; efectuarea unui inventar a serviciilor sociale; sprijinul liderilor rromi din comunitate si identificarea de programe europene care ofera sustinere financiara.

Comandantul Politiei Municipiului Baia Mare, comisar Ionel Todoran, a specificat ca detine evidenta persoanelor care practica cersetoria la nivelul municipiului Baia Mare, dar ca dupa ce ii verifica sunt obligati sa ii pune in libertate, conform legislatiei in vigoare. El a mentionat infiintarea la nivelul municipiului a unui centru de triere.

Subprefectul Gheorghe Achim a dispus ca, pana la data de 14 februarie, ca autoritatile administratiei publice locale, institutiile si organizatiile neguvernamentale din comisia de dialog social sa prezinte propunerile pentru incheierea unui protocol care sa stabileasca responsabilitatile care revin fiecaruia in cadrul programului de combatere a fenomenului de cersit.