strujan-prefect.jpgHotararea adoptata de consilierii locali din Odorheiu Secuiesc, privind organizarea referendumului pentru autonomie in data de 15 martie 2009, a fost atacata in contencios administrativ de Prefectura Harghita.

Prefectul judetului, Constantin Strujan, a declarat ca s-a luat decizia atacarii in contencios, fara procedura prealabila, dupa ce s-a constatat ca solicitarile de revocare facute in celelalte cazuri in care s-au adoptat astfel de hotarari nu au avut niciun efect.

„Daca Prefectura constata ca un act este ilegal poate solicita, prin procedura prealabila revocarea lui sau il poate ataca direct in contencios administrativ”, a explicat Strujan. Prefectul a tinut sa sublinieze ca pana la pronuntarea magistratilor, in acest caz, hotararea este suspendata de drept. In expunerea de motive inaintata Tribunalului Harghita, juristii Prefecturii precizeaza ca hotararea de organizare a referendumului privind autonomia incalca mai multe legi, printre care si Constitutia Romaniei. Drept urmare, Prefectura solicita Tribunalului Harghita sa constate nelegalitatea hotararii si sa dispuna anularea ei.

Hotararea adoptata de consilierii de la Odorheiu Secuiesc nu a primit aviz de legalitate nici din partea secretarului primariei municipiului, Bodnar Ladislau, care a si refuzat contrasemnarea documentului. Prefectul a subliniat ca o decizie similara, de atacare in contencios administrativ, se va lua si in ceea ce priveste hotararea adoptata in urma cu cateva zile de Consiliul Local Miercurea Ciuc, prin care referendumului pentru autonomie se va organiza, in 15 martie 2009, data la care comunitatea maghiara sarbatoreste Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Potrivit hotararilor adoptate de consilierii locali din Odorheiu Secuiesc si Miercurea Ciuc, in data de 15 martie 2009, cetatenii vor fi chemati sa raspunda prin DA sau NU la intrebarea: „Sunteti de acord cu modificarea delimitarii teritoriale a judetului Harghita conform initiativei legislative Statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc in vederea infiintarii unitatii administrativ teritoriale autonome Tinutul Secuiesc, precum si cu apartenenta localitatii dumneavoastra la aceasta unitate administrativ teritoriala?”.

Decizia privind organizarea referendumului pe 15 martie 2009 a fost luata de conducerea Consiliului National Secuiesc, organizatie a maghiarilor neinregistrata juridic si de primarii de municipii si orase din Harghita si Covasna, dupa ce, initial, s-a dorit ca aceasta consultare sa aiba loc in ziua alegerilor parlamentare, respectiv 30 noiembrie 2008. De altfel, mai multe consilii locale din Harghita au adoptat hotarari pentru organizarea referendumului privind autonomia teritoriala in data de 30 noiembrie, dar prefectura a cerut revocarea lor iar, ulterior, Biroul Electoral Central a venit cu clarificari in acest sens, precizand ca in ziua alegerilor parlamentare nu se pot organiza alte consultari populare.