Prefectura Dolj a descoperit 170 de ajutoare sociale acordate ilegal

Prefectura Dolj a descoperit în mai multe localităţi din judeţ că primarii au acordat ilegal 170 de ajutoare sociale care în urma verificărilor au fost sistate de la plată.

Potrivit prefectului judeţului Dolj, Eugen Georgescu, controlul de verificare a modului cum acordă primarii ajutoare sociale a fost demarat după ce a constatat că peste 34% din populaţia Doljului a beneficiat în 2009 de aceste ajutoare, iar în primul trimestru al acestui an procentul a ajuns la aproape 50%.

“Un număr de 241.519 persoane din judeţul Dolj au beneficiat de ajutoare în 2009. Pe primul trimestru al anului 2010 au beneficiat de ajutoare 326.877 de persoane, ceea ce înseamnă 46% din populaţia judeţului. Deci se înregistrează o creştere pe primul trimestru de 12%. S-a luat în calcul populaţia de 708.504 persoane a judeţului Dolj, din ultimele evidenţe ale statisticii”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, prefectul Eugen Georgescu.

Controale efectuate de Prefectura Dolj şi Inspectoratul Teritorial de Muncă din judeţ s-au făcut la opt primării: Radovan, Filiaşi, Terpeziţa, Urzicuţa, Bârca, Pleniţa, Caraula şi Izvoare, însă verificările vor urma şi în celelate localităţi din judeţ. Ajutoarele sociale sunt acordate de primari, iar în baza dispoziţiei primarului, iar Prefectura îşi exprimă acordul de legalitate. Prefectul Eugen Georgescu a mai spus că membrii comisiei de control au solicitat primarilor din localităţile în care s-au făcut anchetele să recupereze sumele de bani alocate persoanelor care nu aveau dreptul să beneficieze de aceste ajutoare.

“În cazul dosarelor găsite în neregulă s-a dispus recuperarea sumelor acordate, sume care vor veni înapoi la bugetul comunei. Se vor recupera banii de la persoanele beneficiare. Între nereguli s-au găsit fie persoane care erau plecate în străinătate, fie contracte de muncă în paralel cu ajutorul social şi aşa mai departe”, a mai afirmat prefectul judeţului Dolj. Sumele de bani care urmează să fie recuperate se ridică la aproape 100.000 de lei. AGERPRES