gyorgy-ervin.jpgPrefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, a solicitat mai multor consilii locale să retragă hotărârile care instituie ziua de 15 martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni, drept sărbătoare legală, avertizând că în caz contrar le va ataca în instanţă pe temei de nelegalitate.

Prefectul Gyorgy Ervin a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu intră în atribuţiile consiliilor locale să stabilească sărbătorile legale, acest lucru fiind de competenţa Parlamentului, prin urmare hotărârile adoptate în acest sens sunt nelegale.

‘Acele consilii, de exemplu Covasna, Târgu Secuiesc sau Ozun, care au declarat această zi drept zi de sărbătoare legală şi-au depăşit atribuţiile şi, în situaţia în care nu vor revoca actul adoptat, acesta va fi atacat de Prefectura Covasna în instanţa de contencios administrativ’, a declarat Gyorgy Ervin. Prefectul a subliniat că nu în aceeaşi situaţie se află consiliile locale care au modificat contractele colective de muncă pentru a le putea da zi liberă pe 15 martie angajaţilor din administraţia publică locală şi instituţiile subordonate.


‘Primarii care au modificat contractul colectiv de muncă, în condiţiile legii, introducând un amendament prin care au stabilit această zi (15 martie – n.r.) ca fiind nelucrătoare, au procedat corect’, a conchis prefectul Gyorgy Ervin. În această categorie se numără şi Primăria Sfântu Gheorghe care, în urma negocierilor cu sindicatul, a introdus două zile libere în contractul colectiv de muncă – pe 15 martie şi 1 noiembrie, ziua comemorării morţilor.


Primarul Antal Arpad a declarat că zilele libere vor compensa în mică măsură tăierea salariilor. De asemenea, edilul şef a mai spus că 15 martie şi 1 noiembrie reprezintă două date importante pentru comunitatea maghiară şi consideră oportun ca Parlamentul României să le consacre prin lege drept zile libere măcar la nivel regional, în Transilvania, pentru a putea fi sărbătorite aşa cum se cuvine. AGERPRES