Prefectura considera nelegala hotararea CL Targu Mures de interzicere a debransarilor de la sistemul centralizat de termoficare

Prefectura Mures a notificat hotararea Consiliului Local Targu Mures de interzicere a debransarilor de la sistemul centralizat de termoficare, pe considerentul ca este nelegala.
Subprefectul Zamfira Pora a declarat ca, in cazul in care in urma notificarii consilierii locali din Targu mures nu vor reveni asupra hotararii, prefectura se va adresa instantei de contencios administrativ. “Nu poti sa adopti un act sub o conditionare viitoare. Prin urmare, am suspendat efectele acelei hotarari a Consiliului local”, a declarat subprefectul Zamfira Pora.

Aceasta a precizat ca hotararea trimisa la Prefectura pentru controlul legalitatii precizeaza ca blocarea debransarilor se face pentru a da posibilitatea societatii de termoficare Energomur din Targu Mures sa intocmeasca o strategie pentru termoficarea orasului. Precizam ca la Targu Mures au fost interzise debransarile de la reteaua centralizata de distributie a energiei termice pana in luna iunie, in urma hotararii Consiliului Local Targu Mures, atacata de prefectura.
Directorul general al societatii Energomur Targu Mures, Andrea Bauer, a spus imediat dupa adoptarea hotararii ca decizia a fost luata pentru ca societatea de termoficare sa prezinte o zonare, pe numarul de apartamente. Aceasta explica faptul ca este o hotarare privind suspendarea debransarilor numai in acest an, pana la aparitia legii privind energia termica, dar nu mai tarziu de 30 iunie. Bauer a aratat ca, in urma acestei analize, se va stabili pentru fiecare zona daca exista suficiente apartamente pentru ca sistemul de furnizare a energiei termice sa se faca in regim centralizat, pentru ca societatea de termoficare sa se concentreze pe zone compacte. Aceasta a sustinut ca din cartierele Unirii si Tudor Vladimirescu, unde s-au derulat aceste investitii, nu au mai fost inregistrate cereri de debransare.

Potrivit Asociatiei Profesionale COGEN care reuneste 32 de operatori de energie termica din tara, Romania va trebui sa aplice principiul “O cladire – un singur sistem de incalzire” dupa integrarea in Uniunea Europeana. Si aceasta deoarece principiul in cauza este folosit pe scara larga in intreaga Europa si va fi impus Romaniei dupa aderarea in UE. Pentru alinierea la standardele europene au fost puse bazele programului “Termoficarea 2006-2009”, iar documentul prevede ca administratiile publice locale sa stabileasca zonele exclusiv termoficate dupa principiul european.