Prefectura Bistrita-Nasaud a inceput procedura prealabila de atacare in contencios a hotararii Consiliului Judetean de alocare a 300.000 de lei pentru sinistratii din judet.
Hotararea luata in sedinta extraordinara din 26 iunie este considerata ilegala, deoarece au fost prezenti doar 15 din cei 31 de consilieri pe care ii are CJ, avand in vedere ca 12 de la PD si PNL si-au dat demisia in aprilie iar alti patru nu s-au mai prezentat la sedinte din luna mai.

Presedintele CJ, Gheorghe Marinescu, a declarat ca institutia pe care o conduce nu isi va schimba decizia luata si ca banii vor ajunge, mai devreme sau mai tarziu, la comunele afectate de viitura din 20 iunie. Atacarea in contencios a acestei hotarari va duce la declansarea celui de-al treilea proces dintre Prefectura si CJ, dupa ce au mai fost deja atacate hotararile luate in sedintele din 4 si 6 aprilie, respectiv 30 mai.

Printre aceste hotarari, care acum sunt suspendate, se numara si cea de rectificare a bugetului judetean cu aproximativ cinci milioane de lei, bani reprezentand salariile restante ale profesorilor din perioada 2001-2003. Urmatoarea infatisare in instanta va avea loc in 19 iulie, data la care presedintele CJ spera ca Tribunalul Bistrita-Nasaud sa ia o decizie privind situatia creata, pentru a debloca activitatea administrativului bistritean.

Reamintim ca, in 4 aprilie, 12 consilieri judeteni de la PD si PNL si-au dat demisia, alaturi de supleanti, in incercarea de dizolva Consiliul Judetean. Cum prefectul Ioan Szilagyi a refuzat sa semneze ordinul de dizolvare, alti patru consilieri judeteni au incetat sa mai vina la sedinte, pentru a nu mai exista majoritatea simpla in consiliu. Cu toate acestea, executivul CJ a decis ca activitatea poate sa continue, pentru ca legislatia prevede ca sedintele sa se tina cu jumatate plus unu din numarul consilierilor in functie. Or, din punctul de vedere al conducerii CJ, doar 19 consilieri mai indeplinesc acest criteriu, avand in vedere ca restul au demisionat.