Prefectura Bihor: nu există prevederi legale exprese privind votul secret în Consiliul Judeţean

Instituţia Prefectului Bihor nu a constatat aspecte de nelegalitate care să conducă la neacordarea vizei de legalitate pentru cele două hotărâri privind alegerea preşedintelui CJ Bihor şi respectiv a celor doi vicepreşedinţi.

Prefectura Bihor subliniază, totodată, într-un comunicat remis miercuri AGERPRES, lipsa unor prevederi legale exprese care să reglementeze clar şi fără echivoc procedura de organizare a votului secret dat pentru alegerea preşedintelui şi vicepreşedinţilor de consiliu judeţean.

Prefectura Bihor a comunicat presei, miercuri, răspunsul transmis la sesizarea depusă de copreşedinţii PNL Bihor, Cornel Popa şi Gavrilă Ghilea, imediat după şedinţa de constituire a CJ Bihor, în 28 iunie. Cei doi i-au solicitat prefectului Claudiu Pop să nu acorde viza de legalitate pentru hotărârile privind alegerea preşedintelui CJ Bihor şi a celor doi vicepreşedinţi, invocând ‘nerespectarea secretului votului.’

‘Ca urmare a exercitării controlului de legalitate în conformitate cu prevederile legale asupra celor două acte administrative – Hotărârea privind alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor şi Hotărârea privind alegerea vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Bihor – s-a constatat că nu au fost identificate aspecte de nelegalitate care să conducă la neacordarea vizei de legalitate,’ se arată în răspunsul Prefecturii.

Specialiştii jurişti ai Instituţiei Prefectului susţin că, urmare a modificării legislaţiei electorale, preşedintele şi vicepreşedinţii se aleg cu votul secret al majorităţii consilierilor judeţeni în funcţie, ‘fără ca legea sau alte acte normative să stabilească vreo procedură anume pentru exprimarea votului secret, aşa cum se procedează prin legislaţia electorală în cazul alegerilor directe’.
Prefectura subliniază că ‘nu există prevederi legale exprese, care să reglementeze clar şi fără echivoc procedura de organizare şi desfăşurare a votului secret în cazul acestor alegeri indirecte’ şi nici nu au găsit prevederi exprese în acest sens în Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Judeţean Bihor.

‘În mod similar organizării votului secret în secţiile de votare care sunt dotate cu cabine şi urne de vot, buletine de vot, birou electoral şi preşedinte al acestui birou, putem aprecia că, şi în cazul alegerilor indirecte – cum este cazul în speţă – , se asigură desfăşurarea votului secret prin existenţa la locul votării a cabinei de vot, a urnei, prin punerea la dispoziţia consilierilor a buletinelor de vot, iar pentru supravegherea exercitării votului, biroului electoral constituit din reprezentanţii partidelor politice îi poate fi asimilată comisia de validare, constituită, de asemenea, din reprezentanţii partidelor. Considerăm că doar în situaţia în care nu s-ar fi asigurat condiţiile prevăzute de lege pentru exercitarea votului secret s-ar fi pus problema nelegalităţii alegerii preşedintelui consiliului judeţean; or, niciunul dintre consilierii judeţeni nu au reclamat faptul că a fost împiedicat să-şi exprime votul secret, ceea ce înseamnă că au fost îndeplinite condiţiile legale’, se arată în comunicat.

Referitor la alegerea vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Bihor, Prefectura precizează că aceasta s-a făcut prin vot secret, cu majoritatea prevăzută de lege, aşa cum rezultă din procesul-verbal al şedinţei, cu respectarea tuturor procedurilor pe care le implică secretul votului.

Noul Consiliu Judeţean Bihor s-a constituit legal pe 28 iunie, în prezenţa tuturor consilierilor aleşi, fiind a treia şedinţă convocată de prefectul judeţului. Scandalul s-a declanşat la momentul alegerii preşedintelui CJ. Au fost propuşi doi candidaţi – Pasztor Sandor, de la UDMR şi Mircea Mălan, de la PNL. Primul reprezenta majoritatea PSD -UDMR- ALDE, care împreună au 18 consilieri judeţeni, iar celălalt a fost propus de PNL, care a câştigat 17 mandate în CJ Bihor.

După distribuirea buletinelor de vot, unii dintre consilierii majorităţii PSD-UDMR-ALDE au votat la masă şi nu în cabina de vot, fapt criticat de liberali.

Liberalii au contestat vehement procedura de vot în timpul şedinţei şi s-au iscat îmbrânceli între consilierii judeţeni, în preajma cabinei de vot şi a urnei, ulterior reprezentanţii PNL părăsind şedinţa CJ. Pasztor Sandor (UDMR) a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, iar ca vicepreşedinţi, Ioan Mang (PSD) şi Traian Bodea (ALDE). AGERPRES