Prefectura Bihor a elaborat un Ghid în 5 paşi pentru obţinerea permisului de conducere auto

Prefectura Bihor a făcut public un Ghid în cinci paşi pentru obţinerea permisului de conducere auto, realizat, în luna mai, de grupul de lucru constituit pentru îmbunătăţirea serviciilor publice din judeţul Bihor, a informat Cancelaria prefectului.

Potrivit comunicatului, pe parcursul a trei săptămâni au avut loc mai multe întâlniri cu factorii implicaţi în procesul de obţinere a permisului de conducere auto (instruire, autorizare, examinare, control şi emitere).

La grupul de lucru au participat reprezentanţi ai Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor – Serviciul Circulaţie Rutieră, ai şcolilor de şoferi, ai Agenţiei Teritoriale a Autorităţii Rutiere Române Bihor, ai Inspectoratului Teritorial de Stat pentru Controlul Rutier, examinatori ai Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

Ghidul comunică, într-un mod accesibil, informaţia extrasă din legislaţie şi metodologiile existente în domeniu, constituind astfel o bună sursă de informare, fiind uşor de parcurs.

Documentul în format electronic se referă la cinci paşi: autoevaluarea, identificarea şcolii de şoferi, înscrierea, instruirea şi examinarea. Fiecare pas, cu excepţia primului, are ataşate şi site-urile utile în aceste scopuri. Sunt oferite informaţii şi despre proba teoretică şi proba practică. De asemenea, ghidul mai pune la dispoziţie o listă cu datele de contact ale celor 43 de şcoli de şoferi din judeţ.

În anul 2019, în judeţul Bihor, au avut loc 569 de accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, în urma cărora au fost accidentate 740 de persoane. Dintre acestea, 50 au decedat.

“Aşadar, abordarea cu seriozitate a pregătirii teoretice şi practice şi ulterior, după obţinerea permisului, adoptarea unui condus preventiv pe şosea vor diminua numărul de victime în trafic”, se arată în comunicat.

Instituţia Prefectului judeţul Bihor se implică în creşterea siguranţei rutiere prin investiţii în infrastructura judeţului. Astfel, pentru anul 2020 s-a alocat o sumă record pentru întreţinerea şi reabilitarea drumurilor naţionale din Bihor, în valoare de peste 44 milioane lei, de două ori mai mare decât întreg bugetul de întreţinere din ultimii trei ani. O bună parte din lucrări vizează siguranţa rutieră, în special pe DN1, unde traficul este aproape de nivelul unei autostrăzi.

Reabilitarea DN76 Oradea-Deva spre finalizare, proiectul aşteptat de bihoreni de peste 20 de ani, va contribui la creşterea siguranţei rutiere şi conectarea mai rapidă la Coridorul de Transport IV Pan-European. AGERPRES