Prefectul şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita pledează pentru colaborare între români şi maghiari

Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, pledează pentru colaborare între români şi maghiari şi susţin că în judeţ nu există conflicte interetnice, ci unele stări de iritare care pot fi rezolvate prin dialog. Prefectul Adrian Jean Andrei a declarat, joi, că relaţiile dintre majoritatea şi minoritatea locală, la nivel interpersonal şi comunitar sunt normale şi fireşti, existând unele probleme pentru care se caută căi de rezolvare, prin dialog şi comunicare.

“Aceste probleme, în general, se manifestă la nivelul elitelor politice şi administrative, nu la nivelul cetăţeanului obişnuit. Trebuie să menţionez faptul că în judeţul Harghita nu sunt conflicte interetnice, există teme care creează unele stări de iritare, dar cu înţelepciune, cu răbdare, cu dialog ele pot fi rezolvate”, a subliniat prefectul Harghitei.

El a ţinut să adauge că între noţiunea de conflict interetnic şi iritare este cale lungă, punctând că o astfel de temă sensibilă este cea a drapelelor, generată şi de imperfecţiunile legislative. Adrian Jean Andrei a precizat că majoritatea autorităţilor respectă legile, dar mai există şi persoane care aduc în faţă mesaje extremiste, care fac rău şi românilor, dar şi maghiarilor şi care alungă investitorii din zonă.

“Una dintre aceste teme este bătălia drapelelor, în plan simbolic, care are deja o istorie şi, în opinia mea, este determinată şi de neclarităţile şi de imperfecţiunile prevederilor legale, care lasă loc de foarte multe interpretări. Marea majoritate a autorităţilor locale din Harghita înţeleg să respecte legile existente privind simbolurile de stat. Există unele persoane sau unii dintre reprezentanţii autorităţilor locale, care insistă să aducă în faţă unele mesaje extremiste, ce ne sunt dăunătoare, în egală măsură, atât românilor, cât şi maghiarilor”, a declarat prefectul Harghitei. Acesta a ţinut să adauge că este, “în egală măsură prefectul şi al românilor şi al maghiarilor, care au aceeaşi calitate – de cetăţeni români” şi şi-a exprimat convingerea că vor fi găsite soluţii legale pentru problemele din judeţ, “fără a otrăvi relaţiile dintre noi”.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, recunoaşte că, la fel ca într-o familie, mai sunt unele divergenţe şi sensibilităţi, dar ele sunt amplificate, de multe ori, de posturile de televiziune, în căutare de rating.

“Câteodată, ca să aibă rating, un post de televiziune amplifică o problemă iar în restul ţării se vede că ne omorâm unul pe celălalt. Eu nu cred că aşa este. Noi aici ne ajutăm foarte mult şi cred că cea mai bună cale este colaborarea. Nici pentru românii dar nici pentru maghiarii din Harghita nu este de ajutor să se prezinte lucruri ieşite din comun şi să fim daţi exemple negative. Trebuie să căutăm soluţii care să fie bune atât pentru români cât şi pentru maghiari şi trebuie să căutăm avantajele acestei convieţuiri”, a afirmat Borboly Csaba.

Acesta a menţionat că trebuie găsite soluţii pentru diminuarea viziunii negative care există despre judeţul Harghita şi consideră că maghiarii trebuie să ofere un exemplu de convieţuire cu românii.

Preşedintele Consiliului Judeţean spune că românii din Harghita sunt mai săraci decât maghiarii, pentru că, în ultimi ani, foarte mulţi politicieni români nu au abordat concret şi în totalitate problema acestei comunităţi. De aceea, Borboly susţine ideea de a implementa şi în zona de Nord modelul din zonele locuite de maghiari, de asociere a a gospodarilor pentru prelucrarea laptelui sau a cărnii sau pentru punerea în valoare a zonelor turistice.

“Este o zonă cu posibilităţi mari, cu potenţial enorm în domeniul turistic şi al gospodăririi pădurilor. Cred că şi maghiarii din restul judeţului trebuie să cunoască ce e în zona de Nord. (…) Eu cred că dacă familia maghiară din judeţul Harghita cunoaşte problemele familiei române din zona de Nord şi viceversa, atunci chiar că vom rezolva multe probleme”, a afirmat Borboly Csaba.

Acesta consideră că trebuie iniţiate proiecte comune, trebuie organizate tabere la care să participe tineri români şi maghiari şi trebuie sprijinită înfiinţarea unei asociaţii puternice în zona de Nord, care să preia iniţiative sau să aibă iniţiative proprii, pe care Consiliul Judeţean să le sprijine financiar, şi care să aducă venit, să creeze locuri de muncă sau să dezvolte proiecte interregionale. AGERPRES