Prefectul Sandu Pocol contestă finanţarea alegerilor pentru primăria Baia Mare

pocol sandu.jpgPrefectul judeţului Maramureş, Sandu Pocol, a atacat la instanţa de contencios administrativ Hotărârea Consiliului Local Baia Mare Nr. 88/2011 privind aprobarea cheltuielilor pentru desfăşurarea alegerilor parţiale pentru primarul municipiului Baia Mare din bugetul local al municipiului pe anul 2011, pe motiv ca adoptarea acesteia s-a făcut cu depăşirea limitelor de competenţă, conform precizărilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Maramureş.

Prefectul judeţului Maramureş a explicat, într-un comunicat de presă transmis miercuri, că şi-a făcut datoria din momentul în care a atacat decizia în contencios administrativ şi a explicat că hotărârea ar fi trebuit aprobată de primarul interimar Istvan Ludescher, nu de Consiliul Local Baia Mare.

“Modificările de buget prin virări de credite, în cadrul aceluiaşi capitol, revin ordonatorului principal de credite, conform legislaţiei în vigoare, prin urmare competenţa aparţinea primarului interimar şi nu Consiliului Local Baia Mare. În aceste condiţii am apreciat că hotărârea este nelegală, fiind adoptata cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale”, precizează prefectul în comunicat.

Prin acelaşi comuincat de presă, Prefectura Maramureş a explicat că Ministerul Administraţiei şi Internelor a precizat într-o notă că hotărârea Consiliului Local Baia Mare Nr. 88/2011 încalcă principiul echilibrului bugetar, potrivit căruia bugetul de venituri şi cheltuieli trebuie sa fie un unul echilibrat, iar cheltuielile trebuie sa fie egale cu veniturile. “Consiliul Local Baia Mare trebuia fie să majoreze veniturile bugetului local cu suma necesară organizării şi desfăşurării alegerilor locale parţiale, fie să diminueze cheltuielile cu suma respectivă. Aceasta decizie se realizează numai prin aprobarea unei rectificări bugetare, iar hotărârea adoptată de consiliul local nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unei rectificări bugetare. Mai mult, cheltuielile aprobate de consiliul local nu au asigurată sursa de finanţare”, menţionează prefectul Pocol.

Consiliul Local Baia Mare a hotărât, luni, într-o şedinţă extraordinară, că suportarea cheltuielilor cu plata îndemnizaţiilor pentru alegeri se va face prin diminuarea fondurilor alocate pentru plata salariilor de bază şi a contribuţiei instituţiei la fondul asigurărilor sociale de stat, astfel încat sumele alocate la cheltuieli de personal vor deveni insuficiente pentru plata angajaţilor instituţiei, conform raportului de specialitate al primarului interimar al municipiului Baia Mare.

Scrutinul pentru alegerea unui nou primar al municipiului Baia Mare au fost stabilite de Guvern pentru 8 mai, iar pentru organizarea scrutinului bugetul local trebuie să asigure suma de 330.000 lei. Alegerea unui nou primar al municipiului Baia Mare vine după ce anul trecut primarul Cristian Anghel a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la doi ani şi şase luni de închisoare pentru neglijenţă în serviciu, iar ulterior a fost eliberat din închisoare pentru bună purtare. La scrutinul programat să aibă loc pe 8 mai şi-au anunţat candidatura cinci reprezentanţi ai unor partide politice şi doi independenţi. AGERPRES