Prefectul Capitalei, Mioara Mantale, va efectua, incepand chiar de pe 18 iulie, controale la nivelul Primariilor de sector pentru a vedea modul in care sunt mobilizate administratiile locale pe perioada caniculei.
Mantale a recunoscut ca datele furnizate de Directiile de Asistenta Sociala ale Primariilor nu sunt actualizate, dand dreptate premierului Calin Popescu Tariceanu, care a sesizat numarul mic de victime declarate de pe urma caniculei. „Am trimis adrese, iar comunicarea cu administratiile locale a fost facuta numai telefonic, de persoana care raspunde de comandamentul de urgenta. Nu am avut nici o comunicare scrisa si am atras
atentia ca persoanele asistate care nu se pot deplasa trebuie sa fie ajutate de asistentii sociali”, a spus prefectul.

Mioara Mantale a recomandat populatiei sa adopte masurile minime de protectie impotriva caniculei, respectiv sa evite deplasarea intre orele 11.00-17.00, sa mearga pe la umbra, sa aiba capul acoperit, iar cei care lucreaza in agricultura si pe santiere sa desfasoare activitatea la primele ore ale diminetii si seara. Administratiile locale au anuntat ca au dispus infiintarea corturilor de prim-ajutor in zonele cu trafic intens, unde se distribuie apa plata rece si se poate acorda asistenta medicala trecatorilor.

Prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu este nemultumit de faptul ca inca nu au fost
transmise, din judetele afectate de canicula, datele cu privire la numarul persoanelor care ar trebui sa beneficieze de programul privind livrarea la domiciliu a alimentelor de baza si a apei potabile. Seful Executivului a dezaprobat, la videoconferinta cu prefectii, faptul ca inclusiv la nivelul Capitalei nu a fost centralizat numarul real al persoanelor vulnerabile la efectele caniculei.