Prefectul judeţului Timiş, Mihai Ritivoiu, le-a recomandat inspectorilor care vor merge în controale în acest sezon estival să nu permită abuzurile agenţilor economici, el afirmând că în ultima perioadă în restaurantele din Timişoara sunt „încălcări incredibile” ale normelor sanitare.
„Ieşim după doi ani total atipici, ai pandemiei, în care lucrurile s-au schimbat. Pe de-o parte, cetăţenii poate că au o sete de viaţă ceva mai mare după doi ani de privaţiuni, unii poate sunt ceva mai irascibili şi nu va fi cel mai uşor an de comunicare cu ei. Pe de altă parte, poate şi noi, ca instituţii de control, ne-am atrofiat anumite abilităţi de comunicare, de impunere, lucrurile nu mai sunt într-o rutină în care am fost obişnuiţi. De aceea, vă recomand (inspectorilor, n.r.) să procedăm cu atenţie. La fel şi cu agenţii economici. Ceea ce se întâmplă în restaurantele din Timişoara, în ultima perioadă, sunt încălcări în special ale normelor de igienă şi sanitare incredibile. După doi ani de pauză, cu ce personal găsesc, cu toţii încearcă să-şi revină, inclusiv financiar. De aceea, avem emoţia unor scăpări în ceea ce înseamnă exigenţa şi calitatea serviciilor. Toţi aceşti factori pot genera situaţii mai delicate şi de aceea vă rog să procedaţi cu tact, să îndrumăm, să nu permitem abuzuri ale agenţilor economici, pentru că populaţia este deja greu încercată”, le-a transmis prefectul Ritivoiu şefilor instituţiilor deconcentrate, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural desfăşurată joi, pe tema pregătirii sezonului estival pentru populaţie.
Directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, dr. Flavius Nicoară, a declarat că pentru prevenirea apariţiilor toxiinfecţiilor alimentare în acest sezon inspectorii vor intensifica verificările şi controalele privind modul în care sunt produse, depozitate, transportate şi comercializate produsele de origine animală şi non-animală.
„Vor fi efectuate controale ale modului de respectare a condiţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate unităţile turistice, ştranduri, baze de agrement, tabere şcolare, precum şi în toate unităţile de procesare, depozitare şi comercializare a alimentelor. Din discuţia cu reprezentantul Direcţiei pentru Sport şi Tineret Timiş a rezultat faptul că cele cinci unităţi tabere existente la nivelul judeţului, din care în stare de funcţionare sunt cele de la Chevereşu Mare şi Poieni Strâmbu, nu vor avea activitate în acest sezon estival”, a detaliat dr. Flavius Nicoară.
În cazul în care, în timpul controalelor oficiale, se vor constata neconformităţi, se vor aplica sancţiunile legale, respectiv retragere, confiscarea produselor alimentare, sancţionarea contravenţională, suspendarea sau interzicerea funcţionării unităţilor, impunerea unor măsuri urgente de igienizare a spaţiilor şi locurilor respective.
Adjunctul şefului Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Timiş, Alin Gubandru, a transmis un mesaj asemănător, precizând că în perioada următoare se vor desfăşura controale tematice, între altele, şi în chioşcurile alimentare ale ştrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot, zone de agrement, parcuri de distracţie, debarcadere.
„Se vor urmări, în principal, calitatea alimentelor, condiţiile de expunere, prezentare şi comercializare a alimentelor, calitatea serviciilor prestate în unităţile de alimentaţie publică, bucătării şi terase unde se servesc băuturile, indicarea componentelor alimentelor folosite în prepararea meniurilor, program de lucru, listele cu tarife etc”, a explicat Gubandru.
Consilierul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Timiş, Aurel Cotarcă, a punctat că centrele de agrement şi baza turistică din Timişoara au fost închise publicului în cei doi ani pandemici, fiind puse la dispoziţia oficialităţilor pentru organizarea unor spaţii de carantinare a persoanelor cu SARS-CoV-2.
El afirmat că pentru redeschiderea acestor spaţii este necesară efectuarea unor lucrări de reparaţii şi întreţinere, pentru care s-au solicitat fonduri de la Guvern, dar încă nu s-au primit fonduri, până la încheierea transferului Direcţiei la noul Minister al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.
Aurel Cotarcă a explicat că taberele şcolare de la Chevereşu Mare şi Poieni Strâmbu sunt funcţionale doar logistic şi administrativ, dar nu au activitate, pentru că sunt necesare avizările, ceea ce înseamnă actualizarea contractelor pentru alimente , igienizare, pază. Pentru toate acestea este nevoie de bani, care încă nu au sosit.
„Poate ar fi bine dacă toate aceste tabere şcolare ar ajunge la Consiliul Judeţean sau la consiliile locale, care să se ocupe de ele, inclusiv de infrastructură, chiar dacă aceasta este mai precară, dar care pot fi puse la dispoziţia comunităţii. Este un subiect mult discutat în anii trecuţi în Consiliul Judeţean Timiş. Voi vedea ce putem face, pentru că esenţa este că nu sunt bani”, a mai afirmat prefectul Mihai Ritivoiu. AGERPRES