gudu_vasile.jpgPrefectul judetului Tulcea, Vasile Gudu, este nemultumit din cauza prevederilor legii nr 317/2009 referitoare la pescuit si acvacultura, prevederi care sunt, dupa parerea sa, ambigue.

Opinia sa a fost exprimata miercuri in timpul sedintei Comisiei judetene pentru combaterea si prevenirea braconajului, dupa ce si reprezentantii organelor cu drept de inspectie si control in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii au solicitat clarificari privind autorizarea pescuitului la sturioni si folosirea setcilor pe Dunare si bratele acesteia.

”Din pacate, in momentul de fata exista neconcordante privind punctele de vedere ale Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura si ale Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Guvernatorul Rezervatiei a afirmat insa ca va solicita noi acte normative pentru clarificarea tuturor aspectelor din lege care ridica semne de intrebare si sper ca de la 1 ianuarie toata situatia sa revina la normal”, a afirmat prefectul Vasile Gudu.

De altfel, reprezentantul Guvernului in teritoriu s-a aratat nemultumit si din cauza activitatii de combatere a braconajului in Delta Dunarii care este afectata de noile prevederi legale. ”La ora actuala si activitatea anti-braconaj are de suferit din cauza prevederilor legii nr 317 din 2009 si spun asta in conditiile in care saptamanal raportam Ministerului Administratiei si Internelor rezultatele acestei activitati”, a spus prefectul Vasile Gudu.

Potrivit acestuia, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a solicitat punctul de vedere al Institutului National Delta Dunarii privind utilizarea setcilor in Delta. La finele lunii octombrie, in Monitorul Oficial a fost publicata Legea nr. 317/2009 care modifica Ordonanta de Urgenta nr. 23 din 2008, resursa piscicola din Delta Dunarii trecand din administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura in cea a ARBDD. De asemenea, potrivit acestei legi, in Delta este permis pescuitul cu setci, dupa ce timp de un an utilizarea acestor unelte in Rezervatie a fost interzisa. De asemenea, potrivit noii legi, pescuitul sturionilor se poate realiza in baza unei autorizatii, in conditiile in care pana in prezent pescuitul acestor specii era interzis in alt scop decat pentru repopulare. AGERPRES