În judeţul Argeş există o răspândire comunitară accelerată a noului coronavirus, numărul cazurilor stabilizându-se, în ultima perioadă, la circa 100 pe zi, a anunţat prefectul Emanuel Soare.

„Este o răspândire comunitară accelerată la nivelul judeţului Argeş, aproape în toate localităţile există cazuri active. (…) Avem într-adevăr un număr mare de cazuri, dar începând din luna iulie (…) noi suntem pe acest plafon. Suntem în jurul cifrei de 100, da, este o cifră mare, dar suntem pe un plafon, nu-l depăşim, e drept că nici nu scădem, deocamdată”, a declarat prefectul în cadrul unei conferinţe de presă.

În opinia sa, numărul mare de cazuri înregistrate este şi o consecinţă a numărului mare de teste efectuate în judeţ. „Suntem cu mult peste media judeţelor la numărul de teste, am depăşit de mult 20.000 de teste efectuate. Avem 400, 450, uneori şi peste 500 de teste pe zi. Raportat la numărul populaţiei, din datele primare pe care le avem sunt sigur că testăm mai mult decât testează Bucureştiul, raportat la  populaţie. (…) Nu putem contoriza la acest moment testele care se fac la nivelul laboratoarelor  private”, a spus Soare.

El a precizat că sunt în judeţ şase laboratoare private care fac recoltări şi care raportează doar testele pozitive. Emanuel Soare a explicat că măsurile suplimentare impuse în Argeş, precum purtarea măştilor în spaţii deschise, limitarea programului teraselor, închiderea piscinelor şi a sălilor de sport şi chiar carantinarea a două comune, au fost necesare pentru a limita răspândirea COVID-19.

„Îmi pare rău că a trebuit să venim cu măsuri restrictive (…). Am venit cu aceste măsuri progresive suplimentare pe punctele sensibile pe care noi le-am identificat, specifice judeţului. (…) Aceste măsuri au arătat faptul că o potenţială explozie a cazurilor a fost ţinută sub control”, a mai spus prefectul judeţului Argeş, adăugând că în următoarea şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-ar putea decide carantinarea altor localităţi cu număr mare de îmbolnăviri.

La rândul său, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, Sorina Honţaru, a atras atenţia asupra deficitului de paturi de terapie intensivă şi de cadre medicale, în contextul creşterii zilnice a numărului de internări.

De la începutul pandemiei, 1.153 de persoane din judeţul Argeş confirmate cu noul coronavirus s-au vindecat, iar 131 au murit. AGERPRES