bacala_mircea.jpgPrefectul de Timiş, Mircea Băcală, le-a cerut tuturor consiliilor locale care lucrează la proiecte finanţate din fonduri structurale să prevadă în bugetele pe acest an sumele integrale aferente cotei de cofinanţare.


Reprezentantul guvernului în teritoriu a ajuns la concluzia că banii europeni nu ajung în ţară din cauză că administraţiile locale nu au banii necesari cofinanţării, singurele beneficiare ale proiectelor fiind firmele de consultanţă care au lucrat la proiectele respective.

„Le-am cerut să prevadă, încă de la începutul anului, fondurile necesare asigurării cofinanţării proiectelor pe care le au în derulare. În urma analizelor pe care le vor face, să-şi aleagă un proiect, maximum două, pe care au certitudinea că le vor putea cofinanţa pentru a le vedea şi finalitatea, astfel încât să nu distrugem bugetele locale pe proiecte fără sorţi de izbândă”, a declarat Mircea Băcală.


Prefectul a subliniat faptul că a înştiinţat şi Finanţele Publice, în sensul de a nu aviza acele bugete locale care nu au prevăzute aceste sume. El a menţionat că, de obicei, în funcţie de sumă, firmele care acordă consultanţă pentru realizarea proiectelor cu finanţare europeană sunt alese prin licitaţii.

B „Nu am, până acum, nicio sesizare că aceste firme ar fi fost angajate preferenţial. Dacă se va întâmpla aşa ceva, se vor lua măsurile legale”, a explicat prefectul. La finele anului trecut, prefectul a sesizat faptul că administraţiile locale, dar şi întreprinderile mici şi mijlocii din Timiş au mari probleme în accesarea fondurilor structurale, deoarece le lipseşte cofinanţarea. El a subliniat faptul că numărul unor astfel de exemple este foarte mare, deşi guvernul a emis o ordonanţă prin care a încercat să motiveze băncile comerciale să vină în sprijinul autorităţilor locale. Pentru a ajuta la atragerea fondurilor, reprezentantul guvernului în teritoriu a invitat la Timişoara o bancă comercială cu ai cărei reprezentanţi primarii s-au întâlnit într-o primă tentativă de a debloca situaţia.

„Prioritatea noastră este de a accesa cât mai multe fonduri europene, dar avem o singură problemă: asigurarea cofinanţării. Guvernul a încercat să motiveze băncile comerciale de a veni în sprijinul autorităţilor locale, şi printr-un credit asigurat de Guvern sau chiar, mai nou, printr-o Ordonanţă de Guvern, care a stabilit că utilajele care sunt achiziţionate de autorităţi sau chiar întreprinderi mici şi mijlocii să poată constitui drept gaj în ceea ce priveşte creditul obţinut”, a afirmat Băcală.


Potrivit acestuia, din 2007, majoritatea Primăriilor din Timiş au cheltuit foarte mulţi bani pentru scrierea de proiecte, realizarea de studii de fezabilitate, pe drumul pe care l-au parcurs spre evaluatorii de proiecte, majoritatea din acestea fiind finalizate, eligibile, dar nu au sursa de cofinanţare. În perioada 2007-2009, în Timiş s-au întocmit 4.000 de proiecte pentru obţinerea de fonduri europene, cu valoare individuală cuprinsă între 40.000 şi 60.000 de euro. AGERPRES