Prefectul de Suceava, Orest Onofrei (foto), a apreciat ca, daca in urma verificarilor din aceasta perioada vizand gaterele se va reusi autorizarea a macar o parte dintre instalatiile ce functioneaza ilegal, atunci se va putea spune ca actiunea a fost un succes.
El a declarat ca nu este adeptul inchiderii, ci al intrarii gaterelor in legalitate, deoarece acest fapt inseamna mentinerea unor locuri de munca si atragerea de bani la buget. Totodata, Orest Onofrei a amintit faptul ca, inca de la preluarea mandatului de prefect, a recomandat organelor cu atributiuni de control sa duca o campanie de prevenire printre agentii economici si nu de amendare si de suspendare a activitatii acestora.

Un comandament condus de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a decis verificarea tuturor gaterelor din tara si modul in care acestea functioneaza. Hotararea a fost luata dupa ce MAI a constatat ca activitatea unor astfel de instalatii a fost cauza accentuarii efectelor negative ale precipitatiilor abundente din iulie. Din comisia de control vor face parte politisti, procurori si comisari ai Garzii Financiare si de Mediu. Ei vor verifica autorizatiile de functionare si de construire ale gaterelor si instalatiilor de debitare aflate in proprietatea firmelor si persoanelor fizice, modul in care au fost eliberate autorizatiile de functionare pentru acestea si masura in care sunt respectate conditiile puse de autoritati la eliberarea documentelor. Totodata, ministrul Blaga vrea sa cunoasca provenienta si destinatia cherestelei prelucrate de gatere.