racuciu horatiu.jpgPrefectul judeţului Sibiu, Horaţiu Răcuciu, a cerut vineri, în instanţă, anularea hotărârii luate, în cursul aceleiaşi zile, de Consiliul Judeţean, prin care s-a decis referendumul privind reorganizarea administrativ – teritorială, programat pentru data de 17 iulie, conform unui comunicat remis de Prefectură.

„Prefectul Horaţiu Răcuciu a depus vineri o cerere de chemare în judecată a Consiliului Judeţean Sibiu prin care solicită Tribunalului Sibiu, secţia Comercială şi Contencios Administrativ, anularea HCJ 97/2011, referitoare la organizarea referendumului local, în vederea consultării cetăţenilor din judeţul Sibiu privind „desfiinţarea judeţului Sibiu”, hotărârea fiind considerată netemeinică şi nelegală”, se arată în comunicatul semnat de prefectul sibian.

Prefectura consideră, printre altele, că aleşii judeţeni nu s-au întrunit în mod legal în şedinţa extraordinară de vineri. Un alt motiv de contestare a organizării referendumului este că decizia s-a luat fără respectarea procedurii de elaborare a proiectelor de acte normative, conform prefectului Răcuciu.

„Desfiinţarea unui judeţ este o problemă care se referă la organizarea administrativă a teritoriului şi nu la modificarea limitelor teritoriale ale judeţului (nu se aplică prevederile Legii 3/2000). Sunt încălcate prevederile Legii 273/2006 a finanţelor publice locale, conform cărora nicio cheltuială nu poate fi înscrisă în bugetele prevăzute şi nici nu poate fi angajată şi efectuată din aceste bugete, dacă nu există baza legală pentru respectiva cheltuială; asemenea cheltuieli nu pot fi finanţate din fondul de rezervă bugetară, întrucât nu există o propunere a ordonatorului de credite (preşedintele CJ) în acest sens, fondul de rezervă putând fi utilizat doar pentru situaţii de urgenţă reglementate în mod expres de această lege”, a explicat prefectul judeţului Sibiu.

El spune că CJ Sibiu nu trebuia să decidă referendumul pentru că „autorităţile abilitate ale statului nu au promovat un proiect de act normativ privind reorganizarea administrativ – teritorială, care să prevadă desfiinţarea judeţului Sibiu”. Atât prefectul sibian, cât şi cei nouă consilieri judeţeni ai PDL s-au declarat împotriva referendumului şi din cauză că se cheltuiesc bani publici „în mod inutil”. Vineri, majoritatea consilierilor judeţeni (FGDR, PSD şi PNL) au decis ca pe 17 iulie sibienii să fie chemaţi la referendum ca să spună dacă vor sau nu desfiinţarea judeţului.

Şedinţa extraordinară în care s-a decis referendumul nu a fost lipsită de momente conflictuale, unele chiar comice. Unul din consilierii PDL a spus că nu ştie de ce a fost chemat, iar preşedintele CJ, Martin Bottesch, iniţial a propus amânarea, după care a cerut timp de analiză, iar apoi a supus la vot hotărârea spunând „cu sau fără amânare FDGR este pentru referendum”. Pe 17 iulie, sibienii erau chemaţi să răspundă la întrebarea „sunteţi de acord cu intenţia de modificare a limitelor teritoriale ale judeţului, prin desfiinţarea judeţului Sibiu?”, după ce consilierii FGDR au reuşit să impună modificarea acestei întrebări, care ar fi trebuit să conţină şi numele preşedintelui Traian Băsescu („Sunteţi de acord cu intenţia preşedintelui Traian Băsescu de modificare a limitelor teritoriale ale judeţului, prin desfiinţarea judeţului Sibiu?”).

Consilierii judeţeni sibieni admit că pot renunţa la referendum chiar joia viitoare, în timpul şedinţei ordinare, când, dacă la nivel naţional se va abandona ideea reorganizării, atunci şi la CJ Sibiu nu se va mai face rectificarea bugetară, deci va fi anulat de drept referendumul. AGERPRES