Prefectul de Neamț: Dacă toate instalaţiile ar fi fost făcute ca la carte, nu ar fi avut loc tragedia

Prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr, a declarat că, dacă toate instalaţiile de oxigen şi electrice erau avizate şi s-ar fi făcut totul ca “la carte”, nu s-ar fi întâmplat tragedia de la Spitalul judeţean Piatra Neamţ.

Nu sunt expert în zona asta, dar în mod clar un incident s-a produs de a ajuns la deflagraţie şi la un incendiu extrem de violent, care s-a manifestat cu putere mare. În mod clar, dacă toate instalaţiile, fie că vorbim de instalaţia de oxigen, de instalaţia electrică, erau avizate, dacă ar fi fost totul făcut ca la carte, în mod clar consider nu s-ar fi întâmpla această tragedie“, a afirmat Lazăr, la Piatra Neamţ.

El a spus că mutarea secţiei de ATI de la etajul 3 la etajul 2 s-a făcut în urma deciziei conducerii Spitalului judeţean. “Înţeleg că a fost acest concept: mutarea secţiei de la etajul 3 la etajul 2 pentru sporirea capacităţii. Decizia a fost luată la nivelul spitalului judeţean”, a adăugat prefectul.

Potrivit prefectului, mutarea secţiei ATI la etajul 2 presupunea o modificare de structură, care se face cu avizul DSP. “La acest moment, conform adresei DSP, din date nu reiese că spitalul judeţean ar fi avut aviz pentru modificarea structurii. (…) Ieri s-a făcut mutarea de structură de la etajul 3 la etajul 2“, a mai spus acesta.

Întrebat cine ar trebui să aibă pe conştiinţă oamenii decedaţi în acest incendiu, Lazăr a spus că “în ultimii 30 de ani nu au fost investiţii în zona medicală, spitalicească, aşa cum este normal”.

Fix pentru ceea ce s-a întâmplat ieri la Spitalul judeţean, în mod clar cine a compartimentat, cine a asigurat tehnic tot ceea ce înseamnă zona de oxigen, zona electrică, acolo pot fi găsite răspunsuri. Dacă tot sistemul ar fi fost făcut ca la carte, nu ar fi avut loc un astfel de incident“, a adăugat prefectul.

El a mai menţionat că de foarte mult timp managerii acestui spital nu au transmis solicitări pentru dotare. Prefectul a mai spus că se ia în calcul revenirea secţiei ATI la etajul 3 al spitalului judeţean. “Obligatoriu se ia în calcul revenirea la etajul 3 pentru secţia de terapie intensivă. La acest moment, este solicitare şi pentru terapie intensivă, pentru unitatea mobilă, pentru sporirea numărului de cadre medicale prin transfer, detaşare de la alte spitale. Înţeleg că (…) mâine vor fi funcţionale 7 paturi de terapie intensivă dedicate pentru pacienţii COVID -19, avem suport şi de la alte judeţe dacă întâmpinăm probeleme. Ministerul Sănătăţii, premierul şi societatea civilă vor face toate eforturile ca dotarea să se facă cu celeritate, pentru a da o secţie de terapie intensivă funcţională“, a adăugat prefectul.

În incendiul de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ au murit 10 persoane aflate în ATI, iar un medic anestezist a suferit arsuri grave. Alţi şase pacienţi internaţi au fost duşi la Spitalul Mobil de la Leţcani, care este unitate suport COVID. AGERPRES