Prefectul de Mures reclama incredintarea directa a unor lucrari de catre Consiliul Judetean

pascan_marius.jpgPrefectul judetului Mures, Marius Pascan, a anuntat, marti, ca a sesizat Curtea de Conturi in privinta unor nereguli constatate la aeroportul “Transilvania” de Corpul de Control, referitoare la incredintarea directa, fara licitatie, a unor lucrari in valoare de 17 milioane de lei.

“Am efectuat un control la aeroport, in urma unei sesizari pe care am primit-o si in care se invoca acordarea unor lucrari, la nivelul aeroportului, cu incredintare directa, nerespectandu-se legislatia in privinta achizitiilor publice. Am trimis Corpul de Control ca in orice situatie de acest gen si, intr-adevar, s-a demonstrat, s-a dovedit ca s-au acordat lucrari preferential, cu incredintare directa, anumitor firme. Pe langa aceasta, am mai constatat si alte nereguli. Am sesizat mai departe Curtea de Conturi si organele abilitate legal”, a spus Pascan.

Acesta a aratat ca institutiile sesizate urmeaza sa faca verificari si sa constate daca este vorba de incalcarea legalitatii, sau nu. Prefectul a precizat ca a mai fost un control al Curtii de Conturi si ca pentru lucrarile de 17 milioane lei cu incredintare directa s-a aplicat o sanctiune contraventionala si nimic mai mult.

“Achizitia respectiva s-a facut in acest an, in mandatul meu. Cand am temeiuri legale, sunt indreptatit sau sesizat, pot sa verific anumite aspecte de legalitate. Sunt lucrari de miliarde (de lei vechi – n.r.). S-au mai dat si in alte cazuri. Judetul Mures a primit anul trecut peste 30 de milioane de lei, bani din rezerva bugetului de stat – ca de-aia n-avem acum bani, ca s-au dat atunci pe tot felul de intelegeri si de clientele politice – si din acestia, 17 (milioane – n.r.) s-au acordat cu incredintare directa unor firme protejate politic sau unde s-a avut interes”, a accentuat prefectul.

Marius Pascan a spus ca a cerut explicatii pentru lucrarile respective si ca raspunsul a fost acela ca nu a mai fost timp pentru licitatii intrucat banii au venit la finele anului trecut. “Este evident ca are o intentie politica. Nu dai cuiva lucrari de miliarde cu incredintare directa, cand plafonul este pana in 15.000 de euro. Dai miliarde cuiva care fie iti este client, fie este de-al casei, fie este protejat politic, ca alta logica nu are aceasta sustinere. Deci trebuie sa ai un interes legat de firma respectiva pentru a-i incredinta (…) Se pot invoca tot felul de pretexte, dar nu schimba fondul problemei”, a precizat Marius Pascan.

De cealalta parte, presedintele Consiliului Judetean Mures, Lokodi Edita Emoke, a aratat ca CJ nu a avut niciun contract incredintat direct si ca absolut toate contractele institutiei au fost atribuite prin licitatie, iar, pentru ce nu s-a putut acorda, banii au fost restituiti la sfarsitul anului. AGERPRES