Prefectul judeţului Maramureş, Anton Rohian, inginer agronom de profesie, a afirmat vineri, în faţa a peste 150 de fermieri prezenţi la Forumul Agricultorilor Maramureşeni, că în ultimii 25 de ani nici una din politicile agricole aplicate judeţului nu a fost corespunzătoare.

„După 1990, majoritatea dintre noi am pornit cu mult entuziasm ca apoi să ne blocăm într-un centralism birocratic care a împins agricultura spre periferie (…), în cei 25 de ani de la schimbarea sistemului politic din România, fermierii din Maramureş au avut parte de politici agricole necorespunzătoare, politici inaplicabile pentru geografia şi capacitatea reală, potenţialul şi resursele rămase. Aşa că în decurs de câţiva ani, inclusiv cu vina noastră, a celor care am activat în agricultură, am risipit, împrăştiat totul fără să ne gândim la consecinţe. Am distrus ferme, institute de cercetare, ferme pilot, terenuri pentru culturi, spaţii şi logistică, utilaje, dar în general cam tot ce făcea funcţionabilă agricultura judeţului. Aşa am ajuns să cultivăm meri şi pruni în zonele de munte, iar terenurile fertile din zona de şes să fie întrebuinţate pentru alte tipuri de culturi decât cele adecvate”, a spus Anton Rohian.

Prefectul judeţului Maramureş a subliniat că fostele plantaţii pomicole şi fermele zootehnice, renumite în ţară, au fost pur şi simplu distruse sau vândute de oameni care nu aveau nimic comun cu agricultura. „Zeci de mii de hectare de livezi situate aici, în apropierea municipiului Baia Mare, fără mai lua în seamă cele din judeţ, au fost transformate în locuri pentru sedii de firme sau, mai rău, abandonate. Printre clădiri se pot distinge uşor, de pe marginea drumului, livezile abandonate. Fostele ferme în care se reproducea rasa de vaci Bruna de Maramureş, de asemenea abandonată şi ulterior recuperată pentru construcţia de imobile. Acum facem eforturi să recuperăm această rasă de vaci, să o revalorificăm după ce am distrus tot fără a ne gândi că ne facem rău nouă”, a afirmat Anton Rohian.

Prefectul a arătat că în ciuda multor neajunsuri, greşeli şi percepţii eronate din pre Ministrul Agriculturii, în cei 25 de ani o mare parte dintre fermieri au pornit afaceri şi au încercat să ţină pasul cu schimbările societăţii. „Agricultura înseamnă în primul rând a asigura hrana necesară populaţiei, iar fără hrană nimeni nu poate exista. Totuşi, în aceşti ani lungi, complicaţi şi provocatori o mare parte dintre specialiştii care au activat în agricultură şi-au reluat preocupările, au încercat să se impună pe piaţă, au început să valorifice terenurile agricole, au readus pe piaţă produsele autohtone, au dezvoltat afaceri, unele de anvergură, altele de familie sau mai mici, însă au încercat să valorifice un potenţial care părea abandonat şi cred că au făcut un lucru bun. Câtă vreme vom avea grijă de pământul nostru, animalele noastre, culturile noastre, vom avea ce oferi celor care trăiesc în Maramureş”, a mai spus Anton Rohian.
Forumul Agricultorilor Maramureşeni a fost organizat de Federaţia Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din Transilvania, Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice Maramureş şi Camera Agricolă Judeţeană Maramureş. AGERPRES