Prefectul de Maramureş este nemulţumit de reacţia primăriilor privind inventarierea terenurilor

rohian_anton.jpgPrefectul judeţului Maramureş, Anton Rohian, s-a declarat, marţi, profund nemulţumit de modul cum înţeleg autorităţile locale înţeleg să respecte obiectul reconstituirii dreptului de proprietate conform legii 165/2013.

“Din nefericire, judeţul Maramureş se situează aproape pe ultimul loc la nivel local în privinţa situaţiei centralizărilor pentru terenurile care constituie drept de proprietate. Nici până acum nu e foarte clar de ce instituţiile abilitate se află atât de în urmă cu întocmirea unei situaţiei care ar fi trebuit să funcţioneze relativ uşor”, a declarat Anton Rohian, după o întâlnire cu reprezentanţii instituţiilor responsabile. Întâlnirea a fost necesară pentru stabilirea detaliilor privind finalizarea procesului de inventariere a terenurilor agricole şi forestiere, aflate în domeniul public sau privat al statului sau, după caz, al unităţilor administrativ-teritoriale judeţene, care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate.

Judeţul Maramureş este printre ultimele judeţe din ţară la finalizarea situaţiei centralizatoare a terenurilor la nivel local.

Un număr de 51 primării din cele 76 unităţi administrativ teritoriale au depus la OCPI Maramureş documentaţiile aferente. Dintre acestea, mai mult de jumătate au fost verificate din punct de vedere tehnic şi respinse pentru neregulile semnalate. În cazul celorlalte 25 de unităţi administrativ teritoriale, Instituţia Prefectului judeţului Maramureş a solicitat primarilor în calitate de preşedinţi ai comisiilor locale de inventariere, să comunice motivele pentru care nu au fost finalizate şi predate documentaţiile la OCPI, la termenul stabilit de lege, respectiv 26 iunie 2014. De asemenea, dintre aceste 25 de primării, patru nu au răspuns adresei Instituţiei Prefectului judeţul Maramureş, fiind vorba de cele din Cupşeni, Ieud, Rona de Sus şi Şieu.

In cursul zilei de marţi şi miercuri, OCPI Maramureş organizează întâlniri punctuale cu specialiştii în măsurători topografice, cu accent pe localităţile în care s-au identificat probleme. Prefectul a dispus ca până la sfârşitul acestei săptămâni să fie analizată fiecare unitate administrativ teritorială în care s-au constatat întârzieri majore în aplicarea legii şi nereguli in aplicarea actului normativ.
De asemenea, la începutul săptămânii viitoare, prefectul a solicitat o reevaluare a situaţiei la nivelul judeţului, astfel încât toate cele 76 de unităţi administrativ teritoriale să finalizeze documentaţiile necesare, pentru a putea fi avizate de către OCPI Maramureş.

La discuţiile purtate marţi au luat parte reprezentanţii Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Maramureş, ai Direcţiei Silvice Maramureş, ai Agenţiei Domeniile Statului Maramureş şi cei ai Serviciului Juridic din cadrul Instituţiei Prefectului judeţul Maramureş. AGERPRES