Prefectul de Iaşi vrea demiterea conducerii ADS

Prefectul judeţului Iaşi, Dragomir Sava Tomaşeschi, a solicitat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, demiterea conducerii filialei Agenţiei Domeniilor Statului.

Prefectul Tomaşeschi a anunţat că a cerut celor de la conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor, respectiv Ministerului Agriculturii, demiterea şefului Agenţiei Domeniilor Statului, Nicolae Giurgea, dar şi a conducerii filialei instituţiei de la Iaşi. Potrivit acestuia, reprezentanţii ADS au respins cererea privind eliberarea titlului de proprietate pentru Norina Forna, deşi ADS Iaşi a dat aviz favorabil.

Motivul invocat a fost faptul că ar mai exista un proces verbal de punere în posesie pentru un alt solicitant, în speţă un urmaş al boierului Sculy-Logotheti, iar terenul se suprapune pe o suprafaţă de 5 hectare. “Acel document este însuşit doar de reprezentanţii ADS, pe când procesul verbal de punere în posesie efectivă este însuşit de Comisia Judeţeană de Fond Funciar, de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi primăria Miroslava. Acela este un act nul din punct de vedere juridic”, a explicat prefectul.

Conform acestuia, terenul în cauză nu se suprapune. Mai mult, în zonă există suficient teren pentru a se face şi alte împroprietărire. Situaţia este cu atât mai dificilă întrucât suprafaţa de teren solicitată de Norina Forna a fost câştigată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). În urma deciziei CEDO dată în luna septembrie a anului 2009 şi care a rămas definitivă şi irevocabilă la începutul lunii februarie, Norina Forna trebuie împroprietărită, în caz contrar, statul român trebuie să achite o despăgubească cu 650.000 de euro.

Pe lângă demiterea celor aflaţi la conducerea ADS, prefectul Sava Dragomir Tomaşeschi vrea tragerea la răspundere penală a acestora pentru abuz în serviciu pentru că refuză punerea în aplicarea acestei decizii. “Am solicitat demiterea conducerii centrale a ADS Bucureşti şi ADS Iaşi pe motivul nepunerii în aplicare a deciziei CEDO împotriva României în cazul Forna. V-am arătat copiile răspunsurilor primite de la ADS care sunt înegrite. În fapt au solicitat nepunerea în executare a acestei hotărâri deşi în cadrul Comisiei judeţene de fond funciar au votat pentru. Am formulat şi o plângere penală împotriva celor implicaţi în acest caz. Nu doresc ca România să plătească 660.000 de euro numai pentru un dosar (…). Încă poate fi rezolvat acest caz şi să evităm să efectuăm plata acestei sume în mod cu totul nejustificat”, a spus prefectul Dragomir Sava Tomaşeschi.

De asemenea, prefectul Iaşiului acuză conducerea ADS de lipsă de transparenţă întrucât o parte dintre documentele răspuns sunt înegrite tocmai pentru a nu se cunoaşte conţinutul. Terenul obţinut de Norina Forna la CEDO se suprapune pe o suprafaţă de 5 hectare cu o parte din terenul lui Ştefan Sculy Logotheti, urmaş al unor familii de boieri care a primit în 2001 dreptul de proprietate pe 9 hectare de teren de pe raza comunei Scânteia, însă în lipsă de teren liber, acesta a fost mutat, până când în 2008 a ajuns să fie validat în comuna Miroslava, în apropiere de Metro.

Familia Norinei Forna a câştigat în 2003 în instanţă dreptul de proprietate pe 20,4 hectare de teren în localitatea Rediu. În urma negocierilor cu Prefectura Iaşi, în 2006 a fost emisă o hotărâre a Comisiei Judeţene de Fond Funciar prin intermediul căreia familiei Forna îi revin trei parcele de teren în apropiere de Metro.

Din cauza terenului revendicat de familia Forna, prefectul de atunci al judeţului Iaşi, Radu Vasile Prisăcaru, a fost reţinut pe 31 august 2006 de procurorii DNA, în urma unui flagrant, pentru luare de mită. În acelaşi dosar au fost reţinuţi şeful Agenţiei Domeniilor Statului Iaşi, Flavius Ioniţă, omul de afaceri Cristian Maftei şi avocatul Toni Baltag, sub acuzaţia de luare de mită şi complicitate la luare de mită. Denunţătorul, soţul decanului Facultăţii de Stomatologie, Dorin Forna, susţinea că prefectul Radu Vasile Prisăcaru şi şeful ADS Iaşi, Flavius Ioniţă, ar fi propus în schimbul celor 16 de hectare de teren din comuna Rediu o suprafaţă de aceleaşi dimensiuni în comuna Miroslava, în imediata vecinătate a Iaşiului, pe DN 584, în apropierea complexului Metro. Pentru aceasta, susţine Forna în denunţul său, soţia sa, Norina Consuela Forna, trebuia să-i dea prefectului, cu titlu gratuit, două hectare din totalul terenului care urma să fie retrocedat iar directorului ADS Iaşi, Flavius Ioniţă, unul. Cele trei hectare de teren au fost evaluate în cursul anului trecut la aproximativ 600.000 euro. Cei patru sunt judecaţi în prezent în stare de libertate. Procesul se află pe rol la Curtea de Apel Iaşi. AGERPRES