Prefectul de Iaşi, Bogdan Petru Cojocaru, a declarat că a fost descoperit un centru de plasament pentru copii cu nevoi speciale, care funcţiona la 10 zile de la primirea înştiinţării că i-a fost suspendată licenţa de funcţionare, motiv pentru care a solicitat demisia preşedintelui Consiliului Judeţean, Costel Alexe.
Prefectul a anunţat, într-o conferinţă de presă, că la Centrul de plasament pentru copii cu nevoi speciale „Ion Holban” din Iaşi au fost descoperite mai multe nereguli încă din luna mai, motiv pentru care, de pe data de 4 iulie, i-a fost retrasă licenţa de funcţionare.
„Consiliul Judeţean şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au fost informaţi în data de 4 iulie de faptul că acest centru nu mai beneficiază de licenţă. Conform legislaţiei, în momentul în care un centru de plasament nu mai beneficiază de licenţă nu mai poate funcţiona pe teritoriul României. Reprezentanţii CJ şi cei ai DGASPC ar fi trebuit să aplice planul de urgenţă pentru a găsi soluţii pentru cele 62 de persoane cu nevoi speciale aflate în acest centru. Nu s-a întâmplat acest lucru. În momentul în care a fost constituită această comisie mixtă, care a făcut verificări pe 13 şi 14 iulie, s-a aflat că acest centru încă funcţionează, ceea ce e ilegal. DGASPC nu a respectat legile în vigoare”, a precizat prefectul.
El a cerut demisia de onoare a preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi şi a tuturor colaboratorilor acestuia, „pentru că ştia de această situaţie de foarte multe luni”.
„Este coordonatorul acestor activităţi de 3 ani. Sunt convins că, dacă şi-ar fi dorit, ar fi avut timp să rezolve problema licenţelor de la DGASPC. Nu s-a întâmplat acest lucru. A privit cu nepăsare, indiferenţă şi, am putea spune, cu cinism toată această situaţie. În mod şmecheresc, reprezentanţii CJ şi DGASPC, în timpul controalelor, pe 12 iulie, au cerut activarea planului de urgenţă chiar în timpul acestor controale. Mi se pare un mod incorect de lucru, mai ales că responsabilii – preşedintele CJ şi responsabilii din jurul dumnealui – ştiau de acest lucru de foarte mult timp”, a mai spus prefectul Bogdan Cojocaru.
Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, Florin Ion, a declarat că nu s-au făcut investiţii în Centrul de plasament „Ion Holban”, întrucât urmează a fi închis, iar beneficiarii să fie relocaţi în case de tip familial.
Florin Ion a spus, într-o conferinţă de presă, că există o colaborare şi o convenţie cu o organizaţie neguvernamentală, care presupune construirea unor căsuţe de tip familial şi mutarea copiilor cu nevoi speciale în următoarea perioadă. Până atunci, în următoarele zile o parte dintre copii vor fi relocaţi în alt centru. „La ora actuală sunt ridicate. Probabil în maxim 3 luni de zile vor deveni funcţionale. Se construiesc la Dorobanţi, Ţuţora şi Miroslava. Aceşti copii vor fi relocaţi în aceste noi locaţii unde vor beneficia de condiţii mult, mult mai bune decât în acest centru. (…) Ne-am stabilit un termen de 5 zile să ducem copiii în alt centru”, a arătat directorul DGASPC Iaşi.
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a declarat că întreprinde toate măsurile posibile pentru a asigura condiţii cât se poate de bune persoanelor şi copiilor care sunt în plasament sau îngrijire în centrele rezidenţiale şi a criticat, totodată, slaba finanţare primită din partea statului în acest demers.
„Ne străduim să oferim condiţii cât se poate de bune şi să facem posibil ca sentimentul şi apartenenţa de ‘acasă’ să fie regăsită în fiecare centru al DGASPC Iaşi. Pentru fiecare din cei 1.400 de copii pe care îi avem sub o formă sau alta în îngrijire sau protecţie socială ne dorim să beneficieze de cele mai bune condiţii şi din partea statului român. Acum, condiţii mai bune sau condiţii de lucru sau de trai cu siguranţă şi la noi acasă situaţia poate fi oricând îmbunătăţită, cu atât mai mult atunci când vine vorba despre statul român care are o serie de lacune, din păcate, din punct de vedere financiar”, a spus, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ Iaşi.
Acesta a criticat faptul că primăriile şi consiliile judeţene nu sunt sprijinite suficient. „În momentul de faţă mi-aş fi dorit ca statul român să sprijine UAT-urile sau CJ-urile. Statul român, Guvernul român să asigure finanţarea pentru ca protecţia socială sau îngrijirea copiilor să se facă în condiţii cât se poate de bune. Avem Ordonanţa 34 din mai 2023 care, din păcate, în loc să ne sprijine cu resurse financiare, ne-a redus cu 10% din resursele financiare pe care le avem şi a blocat posturile. Nu mai puţin de 300 de posturi din cadrul DGASPC sunt blocate de Guvernul României, posturi cu care am fi putut să oferim condiţii mai bune pentru copiii aflaţi în îngrijire sau dificultate. În fiecare an transmitem solicitări de sprijin (…) E frumos să fii la Guvern. E frumos să fii în Parlamentul României. E frumos să votezi creştere pentru norma de hrană, să soliciţi închiderea centrului de la Hârlău, să ajungă decizia la Iaşi, dar nu şi resursa financiară cu care să implementăm toate aceste solicitări”, a afirmat Costel Alexe. AGERPRES