Prefectul de Harghita spune că a făcut ceea ce a depins de el în cazul ursului accidentat de la Praid

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, faţă de care s-a demarat procedura de demitere de către ministrului Afacerilor Interne  în urma situaţiei ursului accidentat de la Praid, a declarat că a făcut tot ceea ce a depins de el în acest caz şi a punctat faptul că nu există procedură de urmat la astfel de evenimente.

El a făcut şi un apel la Ministerul Mediului să ia măsurile necesare pentru schimbarea legislaţiei, pentru ca să se intervină legal şi operativ dacă mai apar situaţii similare.

“Nu am nimic ce să-mi reproşez. Îmi pare bine că familia din autoturismul respectiv este nevătămată chiar dacă a avut stări de panică şi a tras o sperietură maximă, plus daunele materiale. Îmi pare rău pentru exemplarul de urs care ar fi trebuit să fie mai bine hrănit de către gestionarii fondurilor de vânătoare, pentru că nu avea ce să caute în zona respectivă şi îmi pare rău că toate instituţiile statului s-au mişcat extrem, extrem de greu. Şi sigur că ceea ce a depins de prefectul judeţului Harghita s-a întâmplat.  (…) Încă o dată spun, în astfel de cazuri trebuie să existe o procedură de urgenţă, pentru că nimeni din ţara asta nu va avea curajul să împuşte un urs, având în vedere că este o specie protejată, doar aşa, că vrea prefectul sau vrea un director sau vrea altcineva. Fac apel în ceasul al 12-lea, la factorii de decizie din Ministerul Mediului, să ia măsurile necesare pentru modificarea actelor normative, pentru ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple sau, dacă se întâmplă, să fie tratate legal şi cu operativitate”, a declarat prefectul Jean-Adrian Andrei.

Acesta a prezentat presei legislaţia în vigoare, atât în ceea ce priveşte recoltarea, capturarea şi uciderea exemplarelor de urs şi lup, animale protejate, cât şi a managementului situaţiilor de urgenţă,  punctând faptul că, potrivit legii, această situaţie nu era una de urgenţă, aşa cum s-a vehiculat.

Prefectul Harghitei a făcut referire şi la declaraţia ministrului Mediului, care a spus că autorităţile locale ar fi putut interveni în cazul ursului accidentat, Jean-Adrian Andrei arătând că HG 323/2010 se referă la “autorităţile administraţiei publice locale, dar care sunt specializate pe protecţia mediului”.  De asemenea, a explicat că decizia privind împuşcarea sau relocarea animalelor protejate o ia doar autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, prin Direcţia Biodiversitate.

“Ce vreau să scot în evidenţă cu prezentarea acestor acte normative este faptul că Ministerul Mediului şi toate instituţiile subordonate acestuia au atribuţii clare în astfel de situaţii, dar, atenţie, cu precizarea că pentru asemenea accident, cum s-a întâmplat la Praid, nu există o procedură legală de urmat”, a precizat Jean-Adrian Andrei.

El a subliniat faptul că a trimis o informare ministrului Administraţiei şi Internelor în care a făcut o prezentare a situaţiei urşilor din judeţ, pagubele produse de aceştia şi victimele pe care le-au făcut, dar şi prevederile legale în domeniu, concluzia informării fiind aceea că “toate responsabilităţile şi depunerea măsurilor converg către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi instituţiile subordonate acestuia”.

De asemenea, o altă problemă semnalată de prefect a fost aceea că medicul veterinar, care dispunea de tranchilizant, a refuzat să se deplaseze la faţa locului în lipsa unei autorizaţii de la Ministerul Mediului, “pentru că nu vrea să i se întocmească un dosar penal”. În plus, specialiştii au arătat că nu era oportun ca tranchilizarea să se facă decât în momentul în care venea de la Bucureşti autorizaţia de recoltare, întrucât, după ce ursul se trezea, exista riscul să fie agresiv.     Prefectul a mai spus că autorizaţia de recoltare a fost solicitată de Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi “Târnava Mare” doar duminică dimineaţă, la ora 10,28, “iar Ministerul Mediului a emis autorizaţia de împuşcare la ora 12,32, moment în care medicul veterinar sa deplasat, a tranchilizat animalul cu şase doze, pentru că fiind foarte mare nu putea fi sedat, după care a fost împuşcat şi preluat de către AVPS Târnava Mare”.

Prefectul a prezentat şi demersurile făcute de instituţia pe care o conduce de schimbare a legislaţiei în domeniu şi a punctat faptul că a informat în repetate rânduri autorităţile competente despre problematica urşilor din judeţ, fără ca cineva să ia vreo măsură în acest sens. “Noi am am făcut demersuri de modificare a actelor normative, de relatare a situaţiei reale din judeţul Harghita, atât către Ministerul Afacerilor Interne, cât şi către Ministerul Mediului pe problematica urşilor.  ( …) Noi am făcut-o mai în linişte, dar am făcut-o scriptic şi foarte puţine răspunsuri am primit, doar că s-au luat în considerare şi că urmează să se facă demersuri în acest sens, demersuri pe care nici astăzi nu le-am văzut nicăieri”, a mai spus prefectul Harghitei.

Întrebat dacă Jandarmeria dispune de arme de tranchilizare, Jean-Adrian Andrei a răspuns afirmativ, dar a arătat că instituţia respectivă nu dispune de bază legală pentru a avea tranchilizant. “Da, are aceste arme, dar nu are baza legală să aibă tranchilizant, motiv pentru care, încă o dată spun, trebuie reglementată extrem de clar problematica urşilor şi competenţele în ceea ce priveşte recoltarea  acestor animale şi defalcat pe situaţii, pentru că, vedeţi, pe acest accident care s-a întâmplat la Praid nu există o procedură. Dacă îl tranchilizezi fără aprobare, pe Legea vânătorii, intri la infracţiunea de braconaj, motiv pentru care refuzul medicului veterinar a fost extrem de justificat, pentru că legea nu este clară”, a mai precizat prefectul Harghitei.

El a afirmat că speră într-o reanalizare a demersurilor de demarare a procedurilor de eliberare din funcţie a sa şi a arătat că nu a fost informat oficial despre această decizie. “Ceea ce doresc să remarc este faptul că prefectul judeţului Harghita, din momentul aflării, a ţinut permanent legătura cu instituţiile care au atribuţii concrete pe acest caz, având în vedere şi legislaţia pe care v-am prezentat-o şi că, având în vedere că toate prevederile legale pe acestă temă converg către Ministerul Mediului şi către instituţiile subordonate acestuia, sper într-o reanalizare a demersurilor de demarare a procedurii de eliberare din funcţie a prefectului de Harghita”, a spus prefectul.

Jean-Adrian Andrei a refuzat să comenteze afirmaţiile potrivit cărora situaţia ursului accidentat a fost doar un pretext de demitere din funcţie şi că ar fi o victimă politică. “Nu doresc să fac comentarii pe această temă. Eu sunt prefect între două şedinţe de Guvern şi indiferent ce se va întâmpla, eu plec din această instituţie cu demnitate, cu fruntea sus şi cu faptul că am contribuit, în aproape cei şapte ani, la dezvoltarea economică şi socială a judeţului, la garantarea legii şi a ordinii publice în acest judeţ, în slujba cetăţenilor”, a conchis Jean-Adrian Andrei. AGERPRES