Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, solicită primăriilor o evaluare privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe, rezultatul putând fi punctul de pornire pentru un eventual sprijin guvernamental.

Jean-Adrian Andrei a declarat că solicitarea trimisă primăriilor din judeţ „vizează informaţii despre numărul cererilor depuse, a celor aprobate, dificultăţi întâmpinate în aplicarea legii şi eventuale observaţii ce vor constitui puncte de plecare pentru sprijin guvernamental”.

Conform legii 15/ 2003, primăriile sunt obligate să ofere posibilitatea atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 ani a unei suprafeţe de teren, din cele aflate în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală.

„Având în vedere faptul că tinerii pleacă în număr din ce în ce mai mare din judeţ, unul dintre motive fiind şi lipsa unei locuinţe, se impune realizare unei analize referitoare la implementarea acestui act normativ care vine, practic, în sprijinul tinerilor, pentru ca aceştia să-şi găsească un loc în comunitatea din care fac parte. Cred că trebuie cu toţii să asigurăm continuitatea dintre generaţii a unei comunităţi şi să sprijinim tinerii care au întotdeauna gânduri de plecare pentru că nu se simt ajutaţi de către autorităţile publice locale. Consider că ar fi benefică şi o campanie de informare mai accentuată pe acest segment, pentru că tinerii sunt, de fapt, viitorul”, a declarat Jean-Adrian Andrei.

Potrivit sursei citate, în cazul depunerii cererilor de către cei interesaţi, „primarul şi consiliul local au un rol extrem de important în identificarea suprafeţelor de teren ce pot fi atribuite tinerilor în acest sens”‘.

Un exemplu pozitiv privind aplicarea acestei legi este Primăria din Borsec, care a alocat până în prezent 21 de suprafeţe de teren unde tinerii şi-au construit deja locuinţe, iar acum s-a finalizat procedura de avizare pentru predarea a încă 25 de loturi.

„E un interes foarte mare, chiar am avut 90 de cereri, e adevărat că unele au fost incomplete sau solicitanţii nu îndeplineau condiţiile, dar interesul este deosebit. Ţinând cont că o parcelă de 500 de metri pătraţi de teren, atât cât le alocăm tinerilor, costă în Borsec 10.000 Euro, este un ajutor. În plus, Primăria asigură şi utilităţile la aceste loturi, dar eu spun că merită efortul pentru ca tinerii să rămână acasă şi să nu mai plece din comunitate”, a declarat primarul staţiunii Borsec, Mik Jozsef.

Şi Primăria comunei Corbu a acordat deja 13 loturi de teren pe care s-au ridicat construcţii şi urmează aprobarea şi a altor suprafeţe, întrucât interesul este mare din partea tinerilor.

„Deocamdată, la nivelul comunei Corbu, avem 13 loturi aprobate pe care deja se află construcţii şi am iniţiat un proiect de hotărâre pentru aprobarea altor loturi de casă, în condiţiile în care există interes în acest sens, urmând să trecem la inventarierea suprafeţelor, lotizarea şi aprobarea regulamentului de acordare, să se discute fiecare cerere în parte şi să se acorde aceste loturi”, a declarat primarul comunei Corbu, Romeo Ţepeş-Focşa.

Acesta a punctat faptul că tinerii, în momentul în care îşi construiesc o locuinţă, caută modalităţi de dezvoltare personală în comunitate şi îşi doresc să se întoarcă, chiar dacă pleacă să lucreze în străinătate. AGERPRES