andrei_jean_adrian.jpgPrefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, i-a atenţionat miercuri pe primarii din judeţ să respecte legea privind gestionarea situaţiilor de urgenţă – inundaţii, caniculă, secetă.

Prefectul a subliniat că în cazul instituirii codului roşu, permanenţa la primării se va asigura obligatoriu, aşa după cum prevede legea, iar în cazul codurilor portocaliu şi galben, permanenţa este instituită prin dispoziţia preşedintelui Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care este prefectul.
Totodată, prefectul le-a recomandat primarilor să aibă viteză de reacţie în ceea ce priveşte raportarea eventualelor pagube produse, pentru a se putea lua măsurile de înlăturare a efectelor, în regim de urgenţă.
Adrian Jean Andrei a declarat că această atenţionare vine în contextul în care au existat situaţii în care primarii, în calitatea lor de preşedinţi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, nu au raportat în timp util şi nu au acţionat conform prevederilor legale, ei trimiţând informări la Prefectură abia după câteva zile.

Prefectul a spus că nu va mai tolera astfel de situaţii, mai ales că le-a oferit primarilor toate informaţiile necesare şi tot sprijinul de care au avut nevoie. „Nu voi mai tolera abateri privind gestionarea situaţiilor de urgenţă, pentru că am organizat numeroase întâlniri pe această temă, primarii au primit chiar un manual cu legislaţia şi procedurile pe care trebuie să le urmeze în situaţii de urgenţă, astfel încât nu există nici un motiv şi nicio scuză ca totul să fie făcut ca la carte”, a conchis prefectul.
Judeţul Harghita se află miercuri bub cod galben meteo şi hidro, fiind prognozate averse de ploaie, grindină, vânt şi descărcări electrice, precum torenţi şi scurgeri importante de pe versanţi, cu depăşirea cotelor de atenţie. AGERPRES