andrei_jean_adrian.jpgPrefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, i-a avertizat, luni, pe toţi primarii din judeţ ca în termen de trei zile să înlăture de pe clădirile primăriilor toate steagurile care nu respectă legea.

Într-o circulară trimisă primarilor din Harghita, prefectul judeţului precizează că Judecătoria Miercurea Ciuc a menţinut legal procesul verbal prin care a fost sancţionat primarul din localitatea Mădăraş, care a arborat drapelul Ungariei pe clădirea primăriei. Reprezentantul Guvernului în teritoriu precizează că prin această hotărâre judecătorească este spulberată orice posibilă interpretare a legii, motiv pentru care le cere primarilor ca în termen de trei zile de la primirea adresei să înlăture de pe clădirea primăriei drapelele care nu respectă normele juridice.

“Întrucât prin această hotărâre judecătorească este spulberată orice posibilă interpretare aleatorie, distorsionată a prevederilor legale în materia arborării drapelului României şi al altor state, dar şi pentru a preîntâmpina prejudicierea bugetului local prin aplicarea sancţiunii amenzii pentru nerespectarea acestor texte de lege, vă rugăm ca în termen de trei zile de la primirea prezentei să înlăturaţi de pe clădirea primăriei drapelele care nu respectă normele juridice menţionate”, se precizează în circulara semnată de prefectul Adrian Jean Andrei. De asemenea, în acelaşi document, primarilor li pune în vedere că trebuie să respecte legea şi în ceea ce priveşte utilizarea stemei României şi sigiliilor, “prin folosirea şi expunerea acestora”.

Prefectul Harghitei l-a amendat, în luna februarie, pe primarul din Mădăraş, Biro Laszlo, cu suma de 4.000 lei pentru că a arborat steagul roşu-alb-verde pe clădirea primăriei. Amenda a fost contestată în instanţă, iar Judecătoria Miercurea Ciuc a menţinut procesul verbal întocmit de prefect, scăzând doar cuantumul amenzii la 2.500 de lei. Pe multe primării din Harghita este arborat steagul secuiesc, iar pe unele dintre ele flutură şi steagul Ungariei. AGERPRES