Prefectul Harghitei, Constantin Strujan, s-a declarat nemultumit de dezinteresul manifestat de populatie fata de programul de evaluare a starii de sanatate.
Potrivit datelor furnizate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Harghita, doar putin peste jumatate dintre locuitorii nascuti in perioada iulie-decembrie 2007 au efectuat analizele, in cadrul programului de evaluare a starii de sanatate. Astfel, din cei aproape 160.000 de harghiteni inclusi in program in perioada iulie-decembrie, numai aproximativ 84.500 au fost evaluati.

In sedinta Colegiului Prefectural Harghita, prefectul Constantin Strujan a solicitat conducerii CJAS si Autoritatii de Sanatate Publica sa faca eforturi pentru imbunatatirea acestei situatii. „Sunt fonduri importante care se aloca pentru acest program si trebuie facute eforturi pentru ca oamenii sa inteleaga si sa nu mai manifeste atata dezinteres”, a spus Strujan.

Analiza efectuata de CJAS Harghita arata ca la peste 28.500 de persoane din judet s-au depistat aproximativ 44.000 de riscuri de imbolnaviri. In fruntea listei de boli la care sunt expusi harghitenii se afla diabetul zaharat de tip II, urmat de afectiunile cardiovasculare, cancerul uterin, cancerul de col uterin si cel de san.