Prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a solicitat, printr-o adresă oficială, să fie înlăturat steagul secuiesc de pe primării şi instituţiile publice din judeţ, după ce hotărârea Consiliului Judeţean prin care acest steag a fost declarat steag al judeţului a fost anulată de instanţă.
Adrian Jean Andrei subliniază, în documentul trimis primarilor, că „Instituţiei Prefectului Judeţului Harghita i-a fost comunicată decizia civilă a Curţii de Apel Târgu Mureş, hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, prin care a fost anulată hotărârea Consiliului Judeţean Harghita din noiembrie 2009, referitoare la aprobarea proiectului de steag şi gonfalon a judeţului Harghita”. Drept urmare, prefectul a solicitat punerea în aplicare a hotărârii judecătoreşti, general obligatorie.
„În calitatea mea de prefect al Harghitei şi garant al respectării legii la nivelul judeţului am solicitat atât preşedintelui Consiliului Judeţean cât şi tuturor primarilor din judeţul Harghita să pună în executare această hotărâre judecătorească, general obligatorie şi să ia act că pe instituţiile publice acest simbol este ilegal”, a declarat Adrian Jean Andrei.
În replică, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a făcut apel la calm şi a adăugat că aşteaptă rezultatul întâlnirii pe tema arborării steagului secuiesc, dintre preşedintele UDMR, Kelemen Hunor şi premierul Victor Ponta. „Am citit în presă că preşedintele UDMR, domnul Kelemen Hunor va avea o întrevedere cu domnul prim ministru Victor Ponta. Să aşteptăm această întâlnire, asta este părerea mea şi, momentan, ni s-a spus din toate direcţiile să fim calmi. Sunt de acord, să fim calmi, să aşteptăm să se aşeze lucrurile. Şi să ne îndreptăm către treburile şi problemele noastre cotidiene. (…)Asta e opinia mea”, a declarat Borboly Csaba.
În judeţul Harghita, steagul secuiesc este arborat pe 40 de primării şi pe 62 de şcoli, dar şi la mai multe instituţii publice. Primarii contactaţi de corespondentul Agerpres au refuzat să răspundă la întrebarea dacă vor pune sau nu în aplicare hotărârea judecătorească, cei mai mulţi motivând că nu au văzut încă adresa trimisă de prefect şi că vor răspunde când vor citi documentul. Există şi primari maghiari care nu au arborat pe primărie steagul secuiesc, afirmând fie că „nu poartă un astfel de război”, fie că „nu au vrut să se scrie rău despre ei în presă”.
În ceea ce-i priveşte pe directorii de şcoli, unii au subliniat că nu sunt de acord cu această decizie, întrucât este vorba de un steag simbolic al comunităţii, dar au precizat că decizia se va lua în Consiliul de Administraţie. Una dintre instituţiile de învăţământ unde steagul secuiesc nu a fost arborat este Liceul Marton din Miercurea Ciuc. „Nu l-am arborat pentru că am considerat că situaţia juridică fiind neclară trebuie să aşteptăm soluţia dată de forurile competente în acest sens şi de aceea nu l-am arborat încă. (…) Nu trebuie să luăm nicio măsură, nu trebuie să ne conformăm deciziei, deoarece nu l-am arborat”, a afirmat Varga Laszlo, directorul instituţiei.
Hotărârea prin care steagul secuiesc a fost declarat steag al judeţului Harghita a fost aprobată de consilierii judeţeni harghiteni în noiembrie 2009. Steagul respectiv, de culoare albastră, pe care se află o dungă aurie, alături de soarele şi luna, era folosit de mai mult timp de Consiliul Naţional Secuiesc, organizaţie neînregistrată juridic, care luptă pentru autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc. De alfel, în septembrie 2009, Adunarea Secuilor de la Odorheiu Secuiesc a stabilit graniţele, imnul, stema şi drapelul Ţinutului Secuiesc şi s-a adoptat şi hotărârea privind reprezentarea aşa zisului Ţinut Secuiesc în instituţiile europene.
La vremea respectivă, împotriva hotărârii de declarare a steagului secuiesc ca steag al judeţului au votat consilierii social-democraţi Cristinel Glodeanu şi Sabina Stoia, care au reclamat faptul că pe steag nu se regăseşte niciun simbol reprezentativ pentru românii din judeţ. Între timp, steagul secuiesc a fost arborat pe majoritatea sediilor de primării din Harghita, pe instituţiile publice, dar este ridicat, în mod festiv, în fiecare an, şi pe clădirea Consiliului Judeţean, de 15 Martie, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.
În data de 25 septembrie 2012 Curtea de Apel Târgu Mureş a anulat definitiv şi irevocabil hotărârea nr. 269/26.11.2009 a Consiliului Judeţean Harghita prin care drapelul secuiesc a fost adoptat ca drapel al judeţului Harghita. AGERPRES