popescu-bejat.jpgPrefectul de Gorj, Stefan-Marian Popescu-Bejat, a adresat tuturor primarilor localitatilor o scrisoare prin care ii avertizeaza in legatura cu obligatia ce o au, in calitate de presedinti ai comitetelor locale pentru situatii de urgenta, de a preveni incendiile, un fenomen alarmant in ultima perioada de timp pentru judetul respectiv.
In acest context, li se aminteste primarilor obligatia de a evalua si gestiona orice situatie produsa pe teritoriul unitatii administrativ-teritoriale pe care o conduc, iar in cazul incendiilor de a organiza si executa controlul respectarii regulilor de aparare impotriva acestora la gospodariile cetatenilor. Totodata, edililor locali li se recomanda sa ia masuri pentru angrenarea personalului specializat din cadrul serviciului voluntar pentru situatii de urgenta in vederea intensificarii actiunilor de informare permanenta a cetatenilor asupra riscurilor specifice generate prin nerespectarea normelor si masurilor de prevenire si stingere a incendiilor, asupra modului de comportare si de interventie in cazul producerii acestora.

Surse din cadrul Institutiei Prefectului au declarat ca scrisoarea respectiva a fost determinata de cresterea alarmanta a incendiilor produse in 2006 pe teritoriul judetului Gorj, numai in luna octombrie numarul acestora fiind cu 20% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ingrijorator este si faptul ca, din cele 20 de incendii inregistrate in octombrie, 80% s-au produs la locuinte si gospodarii cetatenesti, avand drept cauze principale cosurile de fum defecte sau necuratate, jocul copiilor cu focul si actiunea intentionata. In urma acestor incendii, au fost afectate sase case de locuit, un apartament si patru anexe gospodaresti, pagubele materiale produse fiind estimate la aproximativ 87.850 de lei.