Prefectul judeţului Galaţi, Eugen Hristache, a atacat în contencios administrativ, majorarea impozitului auto cu 50% aprobată în şedinţa ordinară din luna decembrie a anului trecut de către Consiliul Local al Municipiului (CLM) Galaţi.

Potrivit sursei citate, prefectul Eugen Hristache a formulat, luni, cererea de chemare în judecată a CLM Galaţi, prin care a solicitat Tribunalului Galaţi – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal constatarea nulităţii absolute parţiale a Hotărârii CLM nr.512/17.12.2020, în ceea ce priveşte nelegalitatea art. 5 prin care s-a stabilit o cotă adiţională de 50%, începând cu anul 2021, la impozitul

pentru mijloacele de transport cu tracţiune mecanică prevăzute la art. 470 alin. (2) din Legea nr. 227/2015.

Actul administrativ contestat a fost comunicat prefectului judeţului Galaţi în data de 30 decembrie 2020, iar procesul-verbal al şedinţei ordinare din data 17 decembrie 2020 a fost comunicat, de către secretarul general al municipiului Galaţi, la solicitarea prefectului, în data de 14 ianuarie 2021.

”Acţiunea în contencios administrativ a fost formulată în conformitate cu prevederile art. 255 din OUG nr. 57/2019, privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 3 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 489 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Până la soluţionarea cauzei, actul administrativ atacat este suspendat de drept”, se arată în informarea Prefecturii Galaţi.

Majorarea taxei auto a scos în stradă peste 100 de persoane care au protestat luni, 11 ianuarie, şi duminică, 17 ianuarie, în faţa Primăriei Galaţi şi a Prefecturii.

Administraţia publică locală a justificat majorarea taxei auto prin faptul că gălăţenii ar putea fi astfel încurajaţi să renunţe la maşinile clasice, poluante, călătorind cu mijloacele de transport public, sau cumpărându-şi autovehicule ecologice, în condiţiile în care Consiliul Local Galaţi a decis o reducere de 95% la impozitul pentru maşinile hibride şi impozit zero pentru autovehiculele electrice.

”Impozitul auto a fost majorat la sfârşitul anului trecut că urmare a unei hotărâri a CL Galaţi, hotărâre care a avut în vedere încurajarea utilizării transportului nepoluant”, declara, în urmă cu o săptămână, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Petrica Paţilea. AGERPRES