Prefectul de Dâmbovița a emis ordinul de încetare a mandatului primarului Târgoviştei, Gabriel Boriga

boriga_gabriel1.jpgPrefectul de Dâmboviţa, Victor Sanda, a semnat, joi, ordinul de încetare a mandatului primarului municipiului Târgovişte, Gabriel Boriga, care avea o hotărâre de condamnare la închisoare cu suspendare, rămasă definitivă. ”Astăzi, 19.06.2014, Prefectul Judeţului Dâmboviţa a emis Ordinul nr. 89/19.06.2014 privind constatarea încetării mandatului Primarului Municipiului Târgovişte, domnul Boriga Gabriel Florin”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Dâmboviţa.

În document se explică în ce bază a fost emis ordinul. ”Potrivit dispoziţiilor art. 69, alin.2 din Legea nr. 215/2001, modificată, privind administraţia publică locală:’ Mandatul primarului încetează de drept în condiţiile legii statutului aleşilor locali…’, iar Legea nr. 393/2004 enumeră cazurile de încetare de drept a calităţii de primar înainte de expirarea duratei normale a mandatului – ‘condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate’ (art.15, alin.2, lit.e)”, se arartă în comunicatul Prefecturii Dâmboviţa.

Prin decizia instanţei, rămasă definitivă, Primarul Municipiului Târgovişte, Gabriel Florin Boriga, a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. ”În baza prevederilor art. 81-82 Cod Penal instanţa a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate inculpatului Boriga Gabriel Florin pe durata unui termen de încercare de 5 ani. În data de 22.05.2014 Curtea de Apel Ploieşti a pronunţaţ Hotărârea nr. 552/2014 în dosarul nr. 5788/315/2011, respingând apelurile declarate împotriva sentinţei penale nr. 337/29.04.2013, pronunţată de Judecătoria Târgovişte, ca nefondate”, se precizează în comunicatul prefecturii.

Gabriel Boriga, primarul suspendat din Târgovişte, a anunţat că va ataca în instanţă ordinul prefectului prin care era constată încetarea mandatului său de primar. Prerogativele de primar ale lui Boriga sunt suspendate, unul dintre viceprimari trebuind să preia atribuţiile de primar. Boriga a mai spus că va contesta şi suspendarea prerogativelor sale, prin ordonanţă preşedinţială. ”De mâine tot în biroul primarului o să mă găsiţi, dar pe o altă poziţie. O să am grijă ca toate proiectele Târgoviştei să meargă. Nu abandonez lupta”, a declarat Boriga. Acesta nu a precizat pe ce post îşi va continua activitatea. AGERPRES