Prefectul de Covasna cere anularea unui concurs conditionat de cunoasterea limbii maghiare

munteanu_codrin.jpgPrefectul judetului Covasna, Codrin Munteanu, a atacat in instanta o hotarare a Consiliului Judetean, prin care s-a conditionat ocuparea postului de director al Bibliotecii Judetene din Sfantu Gheorghe de cunoasterea limbii maghiare.

Actiunea prefectului vine la scurt timp dupa ce Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), sesizat de un cetatean din Sfantu Gheorghe, a admis ca impunerea acestei conditii este discriminatorie fata de ceilalti cetateni ai Romaniei care nu cunosc limba acestei minoritati.

“Nu suntem de acord cu retragerea hotararii si ne vom judeca cu Prefectura in contencios administrativ”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Tamas Sandor, care a afirmat in mai multe ocazii ca intr-un judet in care 75% din populatie este de etnie maghiara, precum Covasna, este firesc ca si directorul Bibliotecii judetene sa cunoasca atat romana, cat si maghiara.

In urma cu aproape doua luni, CNCD a sanctionat cu avertisment conducerea Consiliului Judetean, recomandandu-i “sa faca toate diligentele necesare pentru promovarea egalitatii de sanse”. Consiliul Judetean a atacat in instanta verdictul formulat de CNCD, insa a pierdut procesul la Curtea de Apel Brasov. La concursul pentru functia de director, organizat anul trecut, au participat 5 candidati, iar postul a fost adjudecat de Szonda Szabolcs.