Prefectul de Caraş-Severin spune că pieţele agro-alimentare pot fi redeschise, dacă se respectă măsurile impuse

Prefectul judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, a declarat că închiderea pieţelor agro-alimentare din judeţ reprezintă o greşeală, în contextul în care unele localităţi au fost închise sau au fost îngrădite activităţi, dincolo de litera legii.

“Ordonanţa Militară nr. 2 precizează clar care activităţi economice se întrerup. Vă spun asta în contextul în care în judeţul Caraş-Severin au fost închise, în anumite oraşe, unele pieţe agroalimentare. Şi vă mai spun, tot cu text de lege, (…) în exercitarea atribuţiilor ce le revin pe durata stării de asediu sau de urgenţă, autorităţile pot emite ordonanţe militare, respectiv ordine care sunt obligatorii. În contextul ăsta, din punctul meu de vedere, autorităţile locale care au închis pieţele agroalimentare au greşit. Vă repet, avem Ordonanţa Militară nr. 3 şi Ordonanţa de Urgenţă nr. 1 din 1999, art. 20, alin. 1. Nu este nicio instituţie abilitată să cenzureze, să mai facă ceva când avem text de lege în care ne spune că ordonanţele militare sunt obligatorii”, a declarat prefectul de Caraş-Severin, Cristian Gâfu.

Instituţiile publice şi operatorii economici au obligaţia de a marca zona destinată accesului cetăţenilor, clienţilor şi suprafaţa de relaţii cu publicul, suprafaţa de vânzare cu semne vizibile, care să orienteze persoanele în respectarea unei distanţe de siguranţă de minimum 1,5 metri.  De asemenea, administratorii pieţelor agro-alimentare au obligaţia de a organiza activitatea de vânzare astfel încât să se păstreze o distanţă socială între producătorii agricoli, comercianţi şi cumpărători. Comercianţii şi producătorii agricoli aflaţi în pieţele agroalimentare sunt obligaţi să adopte măsuri de protecţie împotriva răspândirii Covid-19, respectiv să poarte mănuşi şi măşti.

“Şi eu sunt un om ca şi voi şi fac piaţa. De dimineaţă am fost şi am făcut piaţa la Reşiţa. Funcţionează! A fost doamna care e şefă de piaţă, cu încă un domn, cu măşti pe faţă, cu mănuşi pe mâini şi se asigurau să nu fie înghesuială, să se păstreze distanţa, pentru ca activitatea să se desfăşoare în condiţii fără risc epidemiologic. Aşa poate funcţiona o piaţă. Şi era de dimineaţă, la 8,30. Am văzut că funcţionează şi că pot fi respectate regulile. Prin urmare, m-am întrebat de ce în celelalte oraşe nu pot fi impuse regulile prevăzute din punct de vedere epidemiologic şi să se desfăşoare activitatea?”, a mai afirmat prefectul Cristian Gâfu. AGERPRES