Oportunităţile de investiţii din judeţul Caraş-Severin au fost abordate în cadrul unei întâlniri pe care prefectului Ioan Dragomir a avut-o, pe 4 martie, cu ambasadorul Austriei în România, doamna Adelheid Folie.

Autorităţile judeţene au făcut o prezentare a judeţului Caraş-Severin, cu accent pe potenţialul turistic şi balneo-climateric al zonei, precum ariile naturale protejate, zona montană, staţiunea Băile Herculane, precum şi zonele Marila, Poiana Mărului şi Sommerfrisch-Anina, se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului.

Totodată, prefectul Ioan Dragomir a punctat câteva date economice referitoare la Caraş-Severin, dar şi informaţii despre investiţiile austriece din judeţ.

„La finele anului 2021 erau înregistrate 141 de firme cu capital austriac, cu un capital subscris şi vărsat de peste 55 milioane de lei, ocupând locul trei în clasamentul ţărilor care au investit în judeţ, după participarea străină la capitalul subscris. Dintre obiectele principale de activitate ale firmelor cu capital austriac plasate în topul clasamentului, ca aport financiar, amintim producţia de energie electrică, cultivarea cerealelor, a plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase, extracţia pietrei ornamenta le şi a pietrei pentru construcţii”, precizează sursa citată.

De asemenea, prefectul a evidenţiat ponderea semnificativă a comunităţii etnicilor austrieci în judeţul Caraş-Severin şi faptul că în zonă funcţionează unităţi de învăţământ cu predare în limba germană, fiind implementat şi învăţământul dual pe model german.

La rândul său, ambasadorul a precizat că şi în Austria au fost zone monoindustriale similare cu cele din judeţul Caraş-Severin, iar pentru conservarea acestora este important să fie identificate metode de transformare şi adaptare la realitatea de astăzi.

„Excelenţa Sa a punctat că resursele naturale sunt un atu pentru dezvoltarea turistică a judeţului Caraş-Severin şi a propus ca, prin intermediul Asociaţiei de turism din Austria, să fie realizate schimburi de experienţă între austrieci şi români”, se mai arată în comunicatul transmis de Instituţia Prefectului. AGERPRES