Prefectul de Braşov spune că 2011a fost în mare parte dedicat clarificării legilor Fondului Funciar

Prefectul Braşovului Ion Gonţea, a declarat luni într-o conferinţă de presă, că 2011 a fost pentru Instituţia Prefectului, anul dedicat clarificării chestiunilor legate de retrocedarea proprietăţilor conform legii Fondului Funciar.

“Pot spune că anul 2011 ne-a adus într-o situaţie pozitivă din acest punct de vedere. La nivelul judeţului Braşov au fost emise peste 2500 de titluri de proprietate, ceea ce înseamnă peste 10%, din titlurile de proprietate ce mai trebuie emise la nivelul judeţului. Este o activitate foarte anevoioasă având în vedere că foarte multe titluri de proprietate au fost emise fără a se face punerea în posesie, fără a se întocmi aşa zisa parcelare care să pună în evidenţă suprafaţa de teren înscrisă în titlul de proprietate, sau multe titluri de proprietate au numele proprietarului trecut greşit. De aceea suntem acum în situaţia de a anula o serie de titluri de proprietate pentru a elibera titluri reale, aşa cum prevede legislaţia actuală’, a spus prefectul.

Gonţea a subliniat faptul că etnicii germani care solicită terenurile deţinute înainte de a se stabili în străinătate, doresc terenul acolo unde l-au avut, dar în multe situaţii acest lucru nu mai este posibil. “La nivelul judeţului Braşov mai există terenuri care aparţin ADS, în suprafaţă de 4000 de ha în zona Rupea, care ar putea face obiectul retrocedării în natură pentru etnicii germani care au solicitat terenuri în localităţile în care au locuit, Cristian, Prejmer,Ghimbav,Vulcan, Hălchiu. Doar în proporţie de 5% dintre solicitanţi au domiciliul în România. Problema este că nu vor terenuri în altă zonă a judeţului. Cei care nu doresc îi vom propune pentru despăgubiri dar nu ştiu când se va putea face acest lucru. Cei care acceptă vor primi terenurile în prima parte a anului viitor”, a mai arătat prefectul Ion Gonţea.

Sursa citată a adăugat că odată cu trecerea Oficiului de Cadastru în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului ar trebui să se găsească soluţii pentru realizarea cadastrului general în cât mai multe localităţi.
“Dacă nu se rezolvă proprietatea vor fi foarte multe probleme în viitor legate de promovarea unei investiţii pe un anumit teren, de acordarea subvenţiilor sau chiar pentru un împrumut la bancă”, a mai precizat prefectul Braşovului.

În ceea ce priveşte retrocedarea suprafeţelor forestiere, la nivelul judeţului Braşov retrocedarea acestora s-a făcut în proporţie de 87%. Mai sunt de retrocedat suprafeţe forestiere primăriilor din Moieciu, Bran, Vama Buzăului, Teliu, unde mai sunt de făcut o serie de clarificări,dar la începutul anului viitor acest lucru se va rezolva. În anul 1990, Direcţia Silvică Braşov avea în administrare 165.851 de ha, iar în prezent după retrocedările făcute, mai administrează 24.078 ha. AGERPRES