Prefectul de Brăila dă asigurări că va fi asigurată finanţarea Podului suspendat peste Dunăre

Prefectul judeţului Brăila, Cătălin Boboc, a dat asigurări că nu vor fi probleme cu finanţarea Podului suspendat peste Dunăre, cel mai important proiect de infrastructură demarat în estul României după 1989, subliniind faptul că obiectivul respectiv “este o prioritate pentru Guvernul Orban”.

Cătălin Boboc a postat mesajul pe pagina lui de Facebook, după ce, recent, Asociaţia Pro Infrastructura a atras atenţia cu privire la faptul că Guvernul a prevăzut doar suma de 97 de milioane de lei pentru Podul de la Brăila, deşi, în 2020, ar trebui executate lucrări în valoare de aproximativ 800 de milioane de lei.  “O scurtă explicaţie pentru brăileni: Podul suspendat peste Dunăre este o prioritate pentru Guvernul Orban! O spun cu toată tăria şi responsabilitatea. Suma de 97 de milioane de lei este o primă alocare pentru 2020. În funcţie de evoluţia lucrărilor, pe parcursul anului, vor fi alocaţi toţi banii necesari! Am avut o discuţie cu directorul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi vă pot asigura că nu există riscul încetinirii lucrărilor din cauza subfinanţării. Repet, este o alocare iniţială! La fel s-a procedat şi în 2019, fiind vorba de o practică. Să nu uităm faptul că Guvernul Orban şi-a asumat în programul de guvernare, care a devenit lege prin votul din Parlament, accelerarea implementării proiectului Pod suspendat peste Dunăre la Brăila, aflat în execuţie”, este mesajul scris pe Facebook de Cătălin Boboc.

Lucrările la Podul suspendat peste Dunăre sunt în grafic, după cum au declarat atât constructorul, cât şi conducerea Consiliului Judeţean, pe 11 decembrie 2019, cu ocazia unei vizite făcute de presă pe şantierul podului.

“Suntem mulţumiţi de stadiul lucrărilor, sper ca în continuare Guvenul, Ministerul Transporturilor, CNAIR să acorde o atenţie exagerată, dacă pot spune aşa, acestui proiect, pentru că este cel mai mare proiect de infrastructură a ţării şi din Europa. Noi ţinem foarte mult la acest proiect şi împreună cu vecinii de la Tulcea îl monitorizăm de fiecare dată. Când apar probleme, facem întâmpinări către ministrul Transporturilor şi către CNAIR să urgenteze demersurile, iar aici mă refer la partea de utilităţi, la relocarea utilităţilor, la defrişare, pentru că mai sunt de defrişat 1,5 hectare pe partea Brăilei, astfel încât constructorul să nu aibă niciun motiv pentru a nu-şi duce la îndeplinire contractul asumat. Pentru că e vorba de România şi de Brăila şi credem foarte mult că acest mare proiect de infrastructură poate aduce pe lângă el dezvoltarea municipiului şi judeţului Brăila şi, de ce nu, şi a municipiului Galaţi”, a declarat, cu această ocazie, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac.

Licitaţia pentru realizarea podului a fost câştigată în ianuarie 2018 de asocierea Astaldi SpA (Italia) şi IHI Infrastructure Systems CO.Ltd (Japonia), iar contractul prevede ca lucrarea să se finalizeze în 2023, respectiv 18 luni fiind alocate pentru proiectare, iar 36 de luni pentru execuţie.

Pentru acest obiectiv au fost alocate fonduri nerambursabile în valoare de aproximativ 363 de milioane euro, din Fondul European de Dezvoltare Regională, bani care vor fi folosiţi atât pentru construirea podului, cât şi pentru realizarea unei reţele de drumuri de 23 kilometri, care vor face legătura cu podul.

Podul suspendat peste Dunăre va avea o lungime de 1.974 metri, din care 1.120 metri reprezintă deschiderea centrală, la care se adaugă două deschideri laterale de 489 metri pe malul dinspre Brăila şi 364 de metri pe malul dinspre Tulcea. Lăţimea totală va fi 31 de metri şi va cuprinde 4 benzi de circulaţie a câte 3,50 de metri lăţime fiecare, 4 benzi de încadrare a câte 0,5 metri lăţime fiecare, două acostamente de 1,50 de metri lăţime şi o zonă mediană cu lăţimea de 3 metri. La acestea se adaugă, de o parte şi de alta, 2 benzi adiţionale pentru trafic pietonal, biciclete şi întreţinere, trotuarele urmând să aibă 2,80 de metri fiecare. AGERPRES