roman_cristian.jpgPrefectul judeţului Botoşani, Cristian Roman, a solicitat joi Consiliului Judeţean să revoce hotărârea privind repartizarea sumelor defalcate din unele venituri la bugetul de stat pe unităţi teritorial-administrative.

Prefectul consideră că actul normativ adoptat în şedinţa extraordinară de luni a CJ este nelegal, pe motiv că acesta nu respectă prevederile Legii finanţelor publice locale. Cristian Roman este de părere că repartizarea banilor destinaţi finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi pentru susţinerea proiectelor şi programelor de dezvoltare locală s-a făcut fără respectarea criteriilor legale.

Adresa prefectului către CJ survine la trei zile după ce consilierii Uniunii Social Liberale au decis repartizarea a peste 80% din sumele defalcate din unele venituri ale statului doar către administraţiile locale conduse de primari ai PSD şi PNL, lăsând fără bani atât primăriile PDL şi CJ, condus de democrat-liberalul Mihai Ţâbuleac, cât şi Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri.

Consilierii judeţeni din Botoşani au repartizat, luni, în şedinţă extraordinară, sumele defalcate din impozitul pe venit şi din taxa pe valoare adăugată (TVA) pe unităţi teritorial-administrative. Potrivit hotărârii adoptate de majoritatea din Consiliul Judeţean (CJ), formată din consilieri ai Partidului Social Democrat (PSD) şi ai Partidului Naţional Liberal (PNL), cele mai mari sume au fost alocate administraţiilor cu primari social-democraţi şi liberali. Astfel, municipiul Botoşani, condus de Cătălin Flutur, care este şi lider al organizaţiei judeţene a Partidului Democrat Liberal (PDL), a primit sume de două ori mai mici decât comune precum Coşula, Vorona sau Mihai Eminescu.

Botoşaniului i-au fost repartizate din cotele defalcate din TVA 258.000 de lei, în timp ce comunei Coşula, al cărei primar este membru PSD, i-au fost alocate 588.000 de lei, iar comunei Vorona, cu primar PSD, 530.000 de lei. Consiliului Judeţean, al cărui preşedinte este Mihai Ţâbuleac, membru PDL, i-au fost alocate prin acelaşi act normativ doar 41.000 de lei.

Şeful Executivului CJ susţine că fondurile sunt insuficiente pentru susţinerea proiectelor de investiţii aflate în derulare în judeţ. Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri a primit doar 1.282.000 lei, în condiţiile în care bugetul din 2011 a fost de 6.800.000 lei. Iniţial, preşedintele CJ a propus un proiect de hotărâre care prevede o împărţire echitabilă a sumelor, însă majoritatea PSD-PNL a iniţiat şi votat un amendament privind realocarea sumelor defalcate din impozit pe venit şi TVA. AGERPRES