Prefectul de Bihor susţine că schimbarea prefecţilor este un lucru absolut normal

Prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, a declarat, în şedinţa Colegiului prefectural, că schimbarea prefecţilor este “un lucru absolut normal”, mulţumind directorilor de instituţii deconcentrate pentru colaborarea foarte bună din ultimii doi ani şi jumătate.

“Din punctul meu de vedere este un lucru, un proces, un moment absolut normal. Prefectul, după noua alege, după Codul administrativ, este numit şi revocat de Guvern. Punct. Şi eu am înţelegere totală faţă de acest aspect şi faţă de altele prevăzute de lege. Fără niciun regret, voi preda acest mandat atunci când va veni momentul. Sincer, mă aşteptam să mă întorc mai repede la Finanţe. Dar au fost două tururi electorale şi ni s-a cerut de la Bucureşti să asigurăm continuitatea pe această perioadă. Alegerile au trecut. Mai devreme sau mai târziu, eu, ca şi alţi colegi din ţară, probabil în cursul acestei luni vom fi revocaţi din funcţie. Repet, consider că este un lucru absolut normal. Guvernul numeşte prefecţii, prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu, nu reprezentantul fostului Guvern. Noul Guvern trebuie să-şi numească prefecţii cu care să lucreze”, a declarat Ioan Mihaiu.

Prefectul Ioan Mihaiu şi-a luat rămas bun şi le-a mulţumit directorilor pentru “deschidere, înţelegere, profesionalism” şi mai ales, pentru “respectul acordat faţă de Instituţia Prefectului”. “Am cerut de la bun început respectul reciproc şi o deschidere pentru a discuta şi rezolva problemele, nu pentru a ne certa şi a ne încurca”, a spus Mihaiu.

El a amintit primul eveniment major survenit chiar în debutul mandatului său şi a mulţumit pentru relaţia excelentă cu structurile MAI – ISU, Poliţie şi Jandarmi, în septembrie 2017, când în urma furtunii din comuna Bulz mai mulţi copaci au fost doborâţi peste un camping din zonă, iar o persoană şi-a pierdut viaţa.  “Vreau să mulţumesc tuturor instituţiilor pentru voluntariatul acordat după furtuna din 2017, când la apelul meu, v-aţi implicat şi mai mult de jumătate dintre instituţii au contribuit efectiv financiar, cu materiale sau chiar cu muncă fizică pentru a repara peste 40 de case în zona afectată”, a subliniat Mihaiu.

Între regretele mandatului său, care împlineşte sâmbătă, pe 1 decembrie, doi ani şi jumătate, prefectul a menţionat faptul că nu au fost stinse încă toate focarele de pestă porcină africană. Bihorul a fost, din păcate, cel mai afectat pe partea de vest a ţării, a precizat Mihaiu. Din cele 99 de focare de PPA s-au stins 85 şi au mai rămas 14. “Îmi pare rău că plec şi nu am reuşit să le stingem pe toate, dar cu siguranţă colegii din DSVSA, poliţia, jandarmii vor reuşi. Am înţeles că azi, mâine, se mai sting  trei-patru şi până la sfârşitul lunii, dacă nu mai apar alte focare, se sting toate. Sperăm să nu mai apară”, a spus prefectul.

Oficialul a încheiat reuniunea Colegiului Prefectural urându-le succes în continuare, amintind că la următoarea întâlnire “voi sta cu voi în bancă”, deoarece îşi va relua funcţia deţinută anterior, de şef al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor. AGERPRES