Prefectul de Bihor solicită o situaţie cu aleşii locali care candidează acum din partea altor partide

Prefectul Dumitru Ţiplea a solicitat secretarilor generali ai unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Bihor să identifice şi să comunice cazurile în care aleşii locali şi-au depus candidaturile din partea unor formaţiuni politice diferite de cele pe ale căror liste au fost aleşi.

“Instituţia Prefectului – Judeţul Bihor a emis, conform dispoziţiilor prefectului Dumitru Ţiplea, o circulară privind încetarea de drept a mandatelor în cazul primarilor şi consilierilor care şi-au depus candidaturile din partea unor formaţiuni politice diferite de cele pe ale căror liste au fost aleşi”, se arată în comunicatul Prefecturii.

Informarea precizează că, în conformitate cu Legea partidelor politice nr. 14/2003, înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior. În consecinţă, conform Codului administrativ, mandatul primarului încetează de drept în cazul pierderii calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales iniţial.

Prevederile legale menţionate se aplică şi în cazul consilierilor locali, respectiv judeţeni, a căror calitate de consilieri încetează de drept înainte de expirarea la termen a mandatului, în cazul pierderii calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale.

Documentul menţionează, de asemenea, că în cazul încetării înainte de termen a unui mandat de ales local, conform prevederilor legale specifice, prefectul emite un ordin prin care se constată încetarea mandatului, precum şi motivul legal de încetare a acestuia.

În data de 18 august s-a încheiat etapa de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale din 2020. AGERPRES