Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a declarat că persoanele care descarcă ilegal deşeuri pot fi sancţionate cu confiscarea autovehiculului de transport, recent fiind modificată în acest sens legislaţia de către Ministerul Mediului.

„O parte din solicitările noastre s-au aplicat şi vă pot spune că, începând cu data de 7 aprilie acest an, au intrat în vigoare modificările introduse în ordonanţa de urgenţă nr. 92 /2021 privind regimul deşeurilor. Practic procedura de confiscare a vehiculelor folosite pentru descărcarea/abandonarea deşeurilor se aplică pentru orice fel de abandonare. Confiscarea urmează după sancţionarea contravenţională a făptuitorului care este în valoare de 10.000 – 20.000 lei pentru persoane fizice şi 50.000 – 70.000 lei pentru persoane juridice”, a subliniat prefectul Ţiplea.

El a explicat că dacă înainte de 7 aprilie se confisca autovehiculul numai din cauza faptului că persoana care transporta deşeurile nu avea documente de însoţire, deci formulare de încărcare/descărcare deşeuri nepericuloase sau periculoase, acum simpla abandonare a deşeurilor duce direct la procedura de confiscare a autovehiculului, dar şi la obligaţia de plată a contravalorii salubrizării terenului.

Reprezentantul Guvernului în judeţ a menţionat că o altă nouă reglementare foarte importantă se referă la incendierea sau îngroparea deşeurilor. Dacă până în 7 aprilie acestea erau considerate o simplă contravenţie, acum atât incendierea cât şi îngroparea deşeurilor au devenit infracţiuni penale.

Prefectul a amintit un caz recent, de depozitare deşeuri, în care Garda de Mediu a aplicat o amendă de 20.000 de lei şi a dispus confiscarea autovehicului cu care s-au transportat deşeurile (acesta fiind al patrulea în decursul ultimilor doi ani).

Dumitru Ţiplea a mai precizat şi că, în baza protocolului între instituţii în programul „Un judeţ curat”, Garda de Mediu a aplicat, în acest an, pentru persoanele fizice sau juridice care au fost surprinse abandonând sau incendiind deşeuri, un număr de 40 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 930.500 de lei.

Totodată, pentru incendiile de deşeuri constatate în trei localităţi – Căbeşti, Lăzăreni şi Sântandrei, Garda de Mediu a înaintat organelor de cercetare penală trei sesizări pentru luarea măsurilor legale. AGERPRES