Prefectul de Bihor a solicitat primăriilor din judeţ să se înscrie în Ghiseul.ro

Primăriile din judeţul Bihor au fost solicitate de Instituţia Prefectului să se înscrie în platforma Ghiseul.ro pentru a le oferi cetăţenilor posibilitatea să achite taxele şi impozitele online, în condiţiile în care numai cinci dintre cele 101 unităţi administrativ-teritoriale sunt înregistrate în acest sistem.

Prefectul Dumitru Ţiplea a emis o circulară în atenţia unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) din Bihor privind obligaţia autorităţilor locale de a oferi cetăţenilor posibilitatea să achite taxele şi impozitele online prin intermediul platformei Ghiseul.ro. Primăriile bihorene sunt aşteptate să comunice până în 1 decembrie data estimată la care vor demara procedura de înregistrare în SNEP.

Conform Ghişeul.ro, până în prezent doar cinci UAT-uri din judeţul Bihor, din cele 101, folosesc această platformă.

Avantajele pe care le oferă Sistemul Naţional Electronic de Plată Online a Taxelor şi Impozitelor (SNEP) prin platforma Ghişeul.ro sunt, printre altele, eliminarea timpului pentru deplasare la ghişeele autorităţilor de stat, minimizarea interacţiunii sociale din spaţii publice, reducerea cheltuielilor operaţionale; colectarea la timp a taxelor; îmbunătăţirea serviciilor oferite cetăţenilor de către administraţia publică locală. Nu în cele din urmă, platforma este disponibilă non-stop şi se creează o bază solidă de interoperabilitate la nivel naţional.

Informarea emisă de Instituţia Prefectului precizează că dezvoltarea SNEP, prin înscrierea în sistem a primăriei, reprezintă o obligativitate legală, conform prevederilor art.3 din Hotărârea Guvernului nr. 1235/2010 şi un pas important în crearea unei administraţii publice moderne. AGERPRES