grosu_corneliu.jpgPrefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că se implică în rezolvarea conflictului apărut între patronatul şi sindicatele din cadrul Combinatului de Îngrăşăminte Chimice Azomureş din Târgu Mureş, declanşat în urma anunţului Consiliului de Administraţie al companiei referitor la externalizarea unor servicii, însă deocamdată nu s-a ajuns la un consens.

Corneliu Grosu a spus că în acest sens a reuşit să discute problema apărută la Azomureş – care a generat inclusiv un miting de protest şi o serie de tensiuni în cadrul societăţii – în cadrul Comisiei de Dialog Social a judeţului, la care au participat atât reprezentanţii patronatului din cadrul Azomureş, cât şi cele două sindicate din societate, Alternativa 2002 şi Independent.

“La nivelul Azomureş există un conflict de muncă, care a avut mai multe etape, inclusiv acel miting din faţa Prefecturii, motiv pentru care am avut o discuţie cu reprezentanţii Guvernului, inclusiv cu ministrul delegat pentru Dialog Social şi ne-am propus să facem această întâlnire (…) Am încercat să punem într-o oarecare ordine şi succesiune logică atât punctele de vedere ale sindicatelor, cât şi ale patronatelor. Din documentele pe care le avem şi din discuţii rezultă că în combinat există temeri extrem de acute pe care eu mi le însuşesc. Sindicatele îşi exprimă serioase îndoieli cu privire la momentul şi modul în care conducerea combinatului consideră că trebuie efectuate operaţiunile de externalizare a activităţii unor departamente, precum şi momentul şi modalităţile – spun sindicatele – alese cu mai puţină inspiraţie pentru modernizări şi aplicarea planului de investiţii”, a arătat prefectul Corneliu Grosu.

Prefectul a spus că este extrem de preocupat de situaţia din Azomureş, dar că speră ca prin dialog cele două părţi să ajungă la un consens. Potrivit prefectului, sindicatele din Azomureş nu au avut o poziţie unitară, Sindicatul Independent susţinând că prin externalizarea serviciilor o treime din angajaţi vor fi cedaţi firmelor care vor asigura lucrările de întreţinere şi mentenanţă, în timp ce Sindicatul Alternativa 2002 a susţinut că externalizarea pune în pericol numeroase locuri de muncă şi că, prin neefectuarea investiţiilor în protecţia mediului din 2015 combinatul riscă să fie închis.
De cealaltă parte, a arătat Grosu, patronatul a precizat că externalizarea unor servicii se va face progresiv, pe parcursul a doi ani, că va efectua investiţiile asumate pentru protecţia mediului şi reducerea poluării, că au început deja lucrările de modernizare a instalaţiilor şi că deşi sunt unele investiţii rămase în urmă, în alte cazuri investiţiile se vor încheia mai repede cu o jumătate de an faţă de termenul impus de autorizaţia integrată de mediu. În plus, a afirmat Corneliu Grosu, în două zile conducerea SC Azomureş SA a promis că îi va prezenta fişa de investiţii în instalaţiile de protecţia mediului asumate în autorizaţia integrată de mediu, estimate la circa 200 de milioane de euro.

Corneliu Grosu a spus că întrucât nu s-a ajuns încă la un consens, discuţiile vor continua, iar un raport referitor la prima rundă de negocieri va fi înaintat Guvernului.AGERPRES