Prefectul Capitalei sustine ca 15.100 de dosare pe legile proprietatii sunt in intarziere

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei, a anuntat ca, in prezent, exista 15.103 dosare depuse pentru legile speciale, a caror solutionare este in intarziere, cele mai multe fiind pe Legea 290/2003.

Atanasoaei a precizat ca principalele cauze care au condus la aceasta intarziere sunt provocate de numarul mic de juristi care se ocupa de solutionarea lor (noua persoane) si lipsa unui sistem informatic adecvat nevoilor. El a aratat ca alte 5.419 de dosare civile sunt pe rolul instantelor de judecata.

“Lipsa resursei umane a dus la intarzieri in solutionarea solicitarilor inregistrate de institutia Prefecturii, care are o schema de personal de numai 85 de posturi. In acest moment sunt ocupate din acestea doar 68. Orice resursa umana in plus, mai ales in cadrul Departamentului juridic, va duce la o solutionare mai rapida a dosarelor”, a declarat Mihai Atanasoaei.

Prefectul Capitalei a precizat ca pentru reglementarea acestei situatii a cerut primariilor de sector sa delege la Prefectura Capitalei, saptamanal, cate un jurist care sa se ocupe de solutionarea dosarelor. Primariile sectoarelor 2, 3, 4 si 6 au anuntat ca vor delega, zilele urmatoare, specialistii de care Prefectura are nevoie, pana la deblocarea posturilor. Mihai Atanasoaei a mai spus ca, in termen de o luna, cererile formulate in baza Legii 10/2001, care se prescriu (la sase luni) vor fi solutionate, in timp ce restul de propuneri depuse in baza Legii 18/1991 urmand a fi finalizate in urmatoarele doua luni.

Este vorba despre 180 de dosare depuse in baza Legii 10 si de 662 de propuneri in baza Legii 18, a completat prefectul. O masura pe care acesta intentioneaza sa o puna in practica pentru urgentarea solutionarii actelor depuse ar fi si infiintarea unui portal legat la site-ul Prefecturii Capitalei, care sa ofere informatii despre legile proprietatii.